Va de Llibres

«'Mons secrets' és una història propera que, per raons de feina, sempre tinc a tocar»

L'historiador Agustí Alcoberro recomana 'Mons secrets. L’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona en la literatura. Antologia'

BarcelonaPer les aules de la Universitat de Barcelona han passat desenes d’escriptors que han recollit moments de les seves vides d’estudiant o que hi han situat les seves obres literàries. Mons secrets. L’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona en la literatura. Antologia (Edicions UB), editat per Noemí Montetes-Mairal i Joan Santanach, recull les impressions que l'edifici projectat per Elies Rogent han deixat fins avui en alumnes com Joan Maragall, Josep Carner, Carmen Laforet, Jaime Gil de Biedma, Montserrat Roig i Maria Barbal, entre molts altres, o bé les vicissituds que hi van viure professors com Ferran Soldevila, José María Valverde o Maria Àngels Anglada.

Aquest és el llibre que recomana Agustí Alcoberro, historiador, escriptor i vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals de la UB. "Amb 150 anys de vida universitària, l’edifici projectat per Elies Rogent és un símbol i un referent viu de Barcelona. Durant dècades ha estat un espai de formació i de vida de desenes de promocions universitàries i molts dels seus alumnes n'han fet també un espai literari", assegura l'autor de Judici a una bruixa catalana (La Campana) i La desfeta (Rosa dels Vents). "L’antologia de Noemí Montetes-Mairal i Joan Santanach recull 69 textos que passen dins d’aquestes parets, i hi ha de tot: moments tristos i feliços, aprenentatges, depuracions i exilis, enamoraments adolescents i escenes de combat. La universitat i la vida. Si m’he de quedar amb un text, trio el dietari de Ferran Soldevila, en què descriu la vida a la universitat després del bombardeig feixista de març de 1938, i amb un gran nombre d’estudiants i professors al front", detalla l'historiador.

Cargando
No hay anuncios

Alcoberro es va llicenciar a la UB el 1982 i n'ha estat professor des del 1991. Hi ha tingut una llarga trajectòria que s'ha centrat sobretot a investigar i documentar la Guerra de Successió, la postguerra i l'exili (1702-1715) i la cacera de bruixes a Catalunya. L'edifici, doncs, forma part de la seva vida: "El llibre relata una història propera, teixida amb moltes històries personals, que, per raons de feina, sempre tinc a tocar", assegura.