Va de Llibres

«'Mons secrets' és una història propera que, per raons de feina, sempre tinc a tocar»

L'historiador Agustí Alcoberro recomana 'Mons secrets. L’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona en la literatura. Antologia'

2 min
L'historiador Agustí Alcoberro

BarcelonaPer les aules de la Universitat de Barcelona han passat desenes d’escriptors que han recollit moments de les seves vides d’estudiant o que hi han situat les seves obres literàries. Mons secrets. L’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona en la literatura. Antologia (Edicions UB), editat per Noemí Montetes-Mairal i Joan Santanach, recull les impressions que l'edifici projectat per Elies Rogent han deixat fins avui en alumnes com Joan Maragall, Josep Carner, Carmen Laforet, Jaime Gil de Biedma, Montserrat Roig i Maria Barbal, entre molts altres, o bé les vicissituds que hi van viure professors com Ferran Soldevila, José María Valverde o Maria Àngels Anglada.

Aquest és el llibre que recomana Agustí Alcoberro, historiador, escriptor i vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals de la UB. "Amb 150 anys de vida universitària, l’edifici projectat per Elies Rogent és un símbol i un referent viu de Barcelona. Durant dècades ha estat un espai de formació i de vida de desenes de promocions universitàries i molts dels seus alumnes n'han fet també un espai literari", assegura l'autor de Judici a una bruixa catalana (La Campana) i La desfeta (Rosa dels Vents). "L’antologia de Noemí Montetes-Mairal i Joan Santanach recull 69 textos que passen dins d’aquestes parets, i hi ha de tot: moments tristos i feliços, aprenentatges, depuracions i exilis, enamoraments adolescents i escenes de combat. La universitat i la vida. Si m’he de quedar amb un text, trio el dietari de Ferran Soldevila, en què descriu la vida a la universitat després del bombardeig feixista de març de 1938, i amb un gran nombre d’estudiants i professors al front", detalla l'historiador.

Alcoberro es va llicenciar a la UB el 1982 i n'ha estat professor des del 1991. Hi ha tingut una llarga trajectòria que s'ha centrat sobretot a investigar i documentar la Guerra de Successió, la postguerra i l'exili (1702-1715) i la cacera de bruixes a Catalunya. L'edifici, doncs, forma part de la seva vida: "El llibre relata una història propera, teixida amb moltes històries personals, que, per raons de feina, sempre tinc a tocar", assegura.

stats