Va de llibres

Maria Nicolau: "Pratchett té la classe de sentit de l'humor que fa venir ganes de viure"

La cuinera recomana 'Bons averanys', de Terry Pratchett i Neil Gaiman, i tota la col·lecció que publica Mai Més

2 min
La cuinera i escriptora Maria Nicolau.

BarcelonaLa cuinera Maria Nicolau (la Garriga, 1982) ho té claríssim: recomana Bons averanys, de Terry Pratchett i Neil Gaiman, "i en general tota la col·lecció que edita Mai Més de la meravellosa obra de Pratchett traduïda al català". I ja hi intuïm un nivell de devoció important per l'autor anglès, que de seguida corrobora: "Pratchett és un virtuós de la imaginació i de la ironia fina, dels colors, de la crítica social i de la classe de sentit de l'humor que fa venir ganes de viure i riure i viure aventures", diu amb entusiasme.

Bons averanys n'és un bon exemple: hi ha fantasia, humor, aventura i, en el fons, un missatge humanista. Hi tenim un àngel i un dimoni que des dels inicis dels temps viuen ben adaptats entre els humans. Un bon dia del segle XX, l'infern decideix donar a llum l'Anticrist i que comenci la guerra entre els que manen a dalt i els que manen a baix, cosa que els dos enviats a la Terra intentaran evitar per no acabar malament. Res sortirà com estava previst, el fill de Satanàs es criarà en una família convencional que l'anomenarà Adam i així és com –sembla– podria arribar l'Apocalipsi i els seus genets trotant desbocats.

"No soc capaç de citar un autor que em vingui més de gust llegir a l'estiu, que sigui més important i alhora es doni menys aires d'importància –diu l'autora de Cuina! O barbàrie (Ara Llibres)–. L'estimo profundament i tots els seus llibres són un acte d'infinit respecte cap als lectors i les coses importants".

"És importantíssim que per fi tinguem l'obra d'un dels grans autors de la literatura universal, i no només del gènere de ciència-ficció, en català al nostre país", assegura Nicolau, alabant la tasca de Mai Més. Un dels objectius fundacionals d'aquesta jove editorial era l'ambiciós projecte de publicar en català la famosa saga Discmón, que consta de 41 títols, i ja en porten set volums, amb club de lectura inclòs. També han publicat la seva biografia, Terry Pratchett: una vida amb notes a peu de pàgina, que va acabar el seu amic i marmessor Rob Wilkins.

stats