Teoria Política

Pobresa, por i llibertat republicana

El drama de la pobresa no és, doncs, únicament el de la privació material, sinó el de la inseguretat material. El de caminar per la vida amb la sensació que un es troba permanentment a la vora d'un precipici, sempre a punt per caure. Més enllà del dolor que aquesta experiència implica, és crucial plantejar-nos la seva relació amb un dels valors centrals de les democràcies modernes: el de la llibertat.

Un monogràfic pels temps que vivim

La fragmentació creixent i l'emergència de nous partits centren un monogràfic coordinat per nosaltres mateixos que analitza la política catalana des de les diverses disciplines de la ciència política.

El sobiranisme de Rajoy (i III): la nació o les persones?

El debat és, doncs si aquesta controvèrsia l'ha de decidir el Congrés espanyol de manera unilateral mitjançant un exercici de lògica circular nacionalista espanyola, o si per contra aquesta solució ha d'arribar mitjançant la posada en marxa de mecanismes democràtics i mecanismes de diàleg i negociació.

El sobiranisme de Rajoy (II): la sobirania circular

Pensem-hi: si preguntem que per què el poble espanyol és sobirà, se'ns respondrà que perquè ho diu la Constitució; si preguntem per què hem d'acatar la Constitució, se'ns dirà que ho hem de fer perquè la va votar el poble espanyol; si preguntem per què hem d'acatar el que voti el poble espanyol, se'ns respondrà que perquè el poble espanyol és sobirà, i si preguntem que per què el poble espanyol és sobirà, se'ns tornarà a respondre que perquè ho diu la Constitució

El sobiranisme de Rajoy (I): paraules sobre la paraula

Quan dimarts Rajoy va desestimar la petició de celebrar una consulta sobre la independència de Catalunya ho va fer, directament, negant que el poble català fos sobirà, i insistint en que la sobirania correspon al conjunt del poble espanyol.

Les fronteres de la llibertat: republicanisme i secessió

Una discussió sobre el disseny institucional més adequat per a tal fi seria molt extensa, especialment tenint en compte que el republicanisme s'ha desenvolupat històricament sobre la idea que el conflicte de faccions es desenvolupa dins les fronteres de l'Estat, no sobre elles.

EDICIÓ PAPER 14/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF