image-alt

OBSERVATORI

JAUME ABELLANA PUYOL

Reduir l’excreció de nitrogen gràcies als aminoàcids

Aquí he esmentat molts cops la importància del sector ramader al nostre país. Un dels grans reptes que ha d’afrontar ara és el de reduir la contaminació de nitrogen. És per això que avui em voldria centrar...

El risc i l’oportunitat que suposa la pesta porcina africana

El sector porcí genera a escala estatal 300.000 treballs directes i una xifra de negoci de 15.000 milions d’euros l’any, dels quals més d’un terç corresponen a exportacions. És el sector ramader més...

La geopolítica dels fertilitzants

Nitrogen, potassi i fòsfor són els nutrients bàsics de les plantes. El nitrogen és essencial per a la formació de proteïnes, el potassi cal per al desenvolupament dels fruits i la seva sanitat i el fòsfor...

Els tentacles de la Xina

Fent un repàs de la història de la Xina, veiem que aquest país no ha estat sempre un gran exportador. De fet, al segle XVII la dinastia Ming i després la Qing van instaurar un conjunt de polítiques...

El lucratiu negoci de plantar pistatxos

El pistatxer és un cultiu de moda. Doctors, advocats i fons de capital risc de les grans capitals aterren a Ponent per comprar-hi finques per sobre de preu per plantar-hi pistatxers. El pistatxer, com...

Història de l’or com a diner

L’or és un dels metalls que fa més temps que coneixem i valorem. De fet, el principal objectiu dels alquimistes de l’edat mitjana era produir or a partir de metalls més barats, com el plom. Avui dia està...

La geopolítica del cafè

Un, dos, tres o més cafès al dia. De tot tipus i amb totes les combinacions possibles. Entre els que tenen més de 18 anys és més normal prendre cafè que no prendre’n, i ens estranyem molt quan algú ens diu...

Trump juga amb foc

Donald Trump va néixer l’any 1946 a la ciutat de Nova York. És el moment, tot just acabada la Segona Guerra Mundial, en què l’economia dels Estats Units ha tingut més pes en el conjunt de l’economia...

La geopolítica del blat

El 20% de les calories que consumim els humans provenen del blat, el cereal més important, tan sols superat per l’arròs. En proteïnes és el primer i també és el més cultivat, amb una superfície equivalent a...

L’Àfrica pot ser autosuficient en menjar?

L’Àfrica és un continent immens a qui el mapamundi no fa justícia: sembla que Groenlàndia sigui de la mateixa mida que l’Àfrica, però la veritat és que l’Àfrica és catorze vegades més gran! Llàstima que,...

El sector de l’ametlla morirà d’èxit?

L’ametller és un arbre fruiter de zones càlides que tolera molt bé la sequera però molt malament les gelades, i per això només els països amb clima mediterrani en poden cultivar, una barrera d’entrada que...

Els cotxes elèctrics mouen el mercat dels metalls

La fabricació d’un cotxe elèctric requereix coure, cobalt, grafit, liti, titani, alumini, manganès i níquel en quantitats importants. Es necessita quatre vegades més coure que en un cotxe de combustió...

Els productors d’ous i la producció sense gàbies

Un dels canvis més significatius que estem vivint en la producció d’aliments a Espanya s’està duent a terme al sector avícola de posta. Cadenes de restauració importants com McDonald’s o Burger King i...

Mercabarna, exemple d’èxit público-privat

Fa unes setmanes vaig tenir la sort de ser convidat a Mercabarna per un empresari que hi té una parada. Mercabarna va néixer als 70 per donar sortida a la necessitat de trobar més espai per als mercats...

La nova geopolítica de l’energia

En els últims anys els Estats Units han passat de ser molt dependents de les importacions d’hidrocarburs a ser-ne el màxim productor, combinant l’extracció de petroli i de gas, més que Rússia i els Emirats...

El producte ecològic no és millor

Si hi ha una tendència actualment és la de cuidar-se. Dins de l’alimentació una de les seccions que s’està aprofitant d’aquesta moda és la dels aliments ecològics. En primer lloc, cal recordar que els...

L’èxit i el futur de Mercadona

Durat els anys 80, la distribució a Espanya estava dominada per les cadenes franceses. Més tard, Mercadona va anar guanyant terreny fins a situar-se líder. Ara té el 24% de la quota de mercat, segons...

El que podem aprendre d’Israel en la gestió de l’aigua

Les massives migracions a Europa dels últims anys tenen com a origen la guerra civil de Síria i les últimes revoltes a l’Iran, i aquestes, al seu torn, estan provocades en part per l’escassetat d’aigua. Per...

El repte de la despoblació rural

A Espanya, segons dades del Centre d’Estudis Demogràfics de la UAB, el 40% del territori peninsular està format per municipis de menys de mil habitants. Pel que fa a Catalunya, i segons l’Institut Nacional...

L’aigua, el petroli del segle XXI

L’important sequera que travessa la península Ibèrica ens obliga a reflexionar sobre la gestió que fem de l’aigua. Crec que no ens fem càrrec de com en depenem, realment, i per això considero essencial...

Contra el malbaratament

Acabem de passar les festes i, com que en aquest país tot se celebra menjant, és una bona ocasió per parlar del malbaratament alimentari. El desaprofitament de menjar al món és tristament significatiu....

Aquest 2018 toca invertir en actius reals

Acabem l’any i toca mirar l’evolució dels estalvis i pensar com enfocarem l’any vinent. Aquest 2018 hi haurà -com sempre- successos inesperats, com defensa Nassim Taleb a la seva teoria dels cignes negres,...

Mala època per als preus de les primeres matèries

L’índex dels preus de les primeres matèries agrícoles més importants del món (l’anomenat S&P GSCI Agriculture) ha disminuït un 5% en els primers deu mesos del 2017. Tot feia pensar que aquest any...

CRISPR, un descobriment que cal tenir en compte

Aquests dies s’han repartit els premis Nobel, i això m’ha portat a llegir que el professor de la Universitat d’Alacant Francisco Martínez Mojica ha estat a punt de rebre aquest guardó en la categoria de...

Agricultura contra el canvi climàtic

El canvi climàtic és una realitat que afecta també el nostre país: tenim estacions cada cop més difuminades i precipitacions més minses. Hi ha sectors als quals els afecten molt poc, aquestes variacions, i...

L’alvocat, a preu d’or

Quan miro imatges i parlo amb els avis, sempre em fixo i els pregunto què i com menjaven. Potser no ens n’adonem, però a poc a poc tant la manera de menjar com la de cuinar van canviant. Avui m’agradaria...

Mirem l’aqüicultura per al futur

Tinc el mal costum de ser curiós i el fet de buscar l’origen del que avui he menjat per esmorzar m’ha dut a escriure sobre l’aqüicultura. L’aqüicultura és la cria controlada d’espècies que viuen a l’aigua,...

El despropòsit del Segarra-Garrigues

Escric aquesta columna mirant els voltants de casa, una masia del segle XVIII que, per caprici dels pares, està envoltada de reg. L’expressió “per caprici” l’entendreu més endavant. A la zona perifèrica al...

La geopolítica de la soja

En l’última columna vaig parlar del cultiu de la soja. Avui, en canvi, m’agradaria parlar una mica sobre el seu comerç i alguna peculiaritat més. En el cas de la soja, en analitzar les dades s’ha de tenir...

La soja, l'or verd

Aquest estiu, en sortir de casa, cada dia em trobo amb un camp de soja. A casa i als voltants ara podem cultivar a l’estiu gràcies a l’aigua del canal Segarra-Garrigues (pagant segons el consum). El cas de...

< Anterior | 1 | 2 | Següent >