Temporada Alta

Les 5 obres de teatre internacionals que només podràs veure a Girona o Salt

Els nous espectacles de Thomas Ostermeier, Complicité, Marina Otero, Milo Rau i Jokūbas Brazys s'estrenaran als escenaris gironins del Temporada Alta

4 min
'Qui a tué mon père', d'Édouard Louis i Thomas Ostermeier

GironaL'edició d'enguany del festival Temporada Alta té una de les programacions internacionals més ambicioses de la seva història. Durant la tardor, a més de produccions nacionals de primer nivell, arribaran a les comarques gironines propostes de companyies estrangeres de renom que, sense passar per Barcelona, faran parada única al festival d'arts escèniques de Girona. Durant els primers caps de setmana de programació, els escenaris del Temporada ja han estrenat a Catalunya espectacles interessants vinguts de fora com Ana contra la muerte, del dramaturg uruguaià Gabriel Calderón, i el concert de la crooner Sophie Auster, que presenta nou disc. Però encara queda molta cartellera. Aquestes són cinc obres de teatre internacionals molt recomanables que només es podran veure a Girona o Salt les setmanes vinents.

1.

'Qui a tué mon père', d'Édouard Louis i Thomas Ostermeier. Espectacle en francès amb sobretítols en català.

El 28 i 29 d'octubre, al Canal - Centre d'Arts Escèniques de Salt

En aquesta producció teatral franco-alemanya s'uneixen dues de les veus més apassionants del panorama cultural europeu. L'escriptor Édouard Louis, que amb tan sols 27 anys triomfa a França amb una literatura políticament compromesa, firma per primera vegada un text dramàtic d'autoficció que ell mateix s'encarrega d'interpretar sobre l'escenari. I n'assumeix la direcció escènica Thomas Ostermeier, consagrat internacionalment pels seus muntatges atrevits i contundents, que ja han trasbalsat el públic català en edicions anteriors del Temporada Alta. El resultat és un diàleg introspectiu en primera persona sobre un noi trencat per dins que s'obre emocionalment als espectadors, mostrant-se vulnerable i sensible, des del dolor i la ràbia fins a l'amor i la tendresa.

'Qui a tué mon père', d'Édouard Louis i Thomas Ostermeier
2.

'Drive your plow over the bones of the dead' de Complicité

2, 3 i 4 de novembre, al Teatre Municipal de Girona. Espectacle en anglès amb sobretítols en català.

Anglaterra té una tradició teatral arreladíssima i Complicité és una de les companyies britàniques més aclamades del país. Després de molts anys intentant-ho, Temporada Alta ha aconseguit fer venir tots els actors del grup anglès, que estrenaran a Girona Drive your plow over the bones of the dead, un thriller ecologista que adapta la controvertida novel·la homònima d'Olga Takarcuzk, guanyadora del premi Nobel el 2018. L'obra, ideada i dirigida per Simon McBurney, acumula crítiques brillants a Europa i situa l'acció en una petita localitat fronterera de muntanya, on desapareixen un grup de caçadors misteriosament i aixequen les sospites entre els veïns, que desconfien dels comportaments estranys dels animals de la zona.

'Drive your plow over the bones', de Complicité
3.

'Love me', de Marina Otero

19 de novembre, a la Sala La Planeta de Girona. Espectacle en castellà.

La ballarina i performer argentina Marina Otero va impressionar els espectadors del Temporada Alta l'any passat amb la impactant obra Fuck me: una proposta de dansa contemporània, presentada com una venjança de l'artista contra els homes, que portava la coreografia al límit de l'autolesió i el desig sexual. Ara en presenta la continuació, Love me, que arriba a Girona dins de la Connexió Iberoamèrica del festival. A la peça, Otero exposa el propi cos sense pudor per explorar estèticament la violència interna que travessa la frontera entre el sexe i l'amor. El text i la coreografia no és un resultat tancat, sinó que es reescriu a cada escenari segons les confessions canviants d'una veu que evoluciona i interpel·la el públic constantment.

'Love me', de Marina Otero
4.

'Familie', de Milo Rau

24 i 25 de novembre, al Teatre Municipal de Girona. Espectacle en neerlandès amb sobretítols en català.

L'argument d'aquesta obra és extremadament dur i cruel. Es basa en els fets reals d'una família de Calais que el 2007 es va penjar del sostre de casa sense motiu aparent. Només van deixar una nota: "Ens hem equivocat". Milo Rau, habituat a portar a escena temes polèmics i espinosos, s'inspira en aquest succés tràgic per construir una reflexió afilada sobre els límits de la vida i la ficció. El director s'atreveix a treure a la llum les preguntes més demolidores sobre l'existència humana i, a partir del suïcidi inexplicat de la família, llança interrogants d'alt voltatge sobre el sentit de la societat del benestar i el futur negre que albiren les noves generacions. Els quatre actors que protagonitzen el drama també són família a la vida real.

'Familie', de Milo Rau
5.

La revisió de 'La gavina' de Jokūbas Brazys

8 de desembre, Teatre de Salt. Espectacle en lituà amb sobretítols en català


El prestigiós director lituà Oskaras Koršunovas va dirigir un repartiment d'actors catalans en la producció de L'oncle Vània que va inaugurar l'edició del Temporada Alta del 2021. Per a l'edició del 2023, li agafa el relleu Jokūbas Brazys, el director lituà amb més projecció internacional actualment, que portarà a Salt una renovada adaptació de La gavina, també de Txékhov. Brazys s'acosta al text original, que narra els conflictes romàntics i professionals d'un grup d'amics i familiars amb aspiracions truncades i sentiments contraposats, des de l'energia d'un equip d'actors joveníssims amb ganes d'innovar. L'adaptació lituana d'aquest clàssic de més de tres hores de durada converteix la peça en una al·lucinació col·lectiva que mira cara a cara al públic i traspassa els límits de l'escenari.

'La gavina' dirigida per Jokūbas Brazys
stats