Salut

Aigua en forma de nas verd ('made in' El Celler de Can Roca) per a pacients que no poden empassar

Un polo amb forma de nas, nascut dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIB) i el departament de R+D d'El Celler de Can Roca, s'utilitza per ajudar a combatre la disfàgia

3 min
El líquid es converteix en un nas verd perquè els pacients el puguin empassar sense dificultats.

GironaUn polo amb forma de nas, nascut de la col·laboració entre els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIB) i el departament de R+D d'El Celler de Can Roca, s'utilitza a l'Hospital de Palamós i al Centre Sociosanitari Palamós Gent Gran com a espessidor adaptat per ajudar a combatre la disfàgia, un trastorn que provoca dificultats per empassar i que pot derivar en deshidratació, malnutrició o infeccions respiratòries.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

Rere la creació i implantació de l'ús d'aquest gelat a l'Hospital de Palamós i al sociosanitari hi ha les logopedes Ivet Clemente i Alba Badell, que van veure la necessitat d'adaptar l'espessidor que es donava als pacients amb disfàgia per ajudar-los a ingerir l'aigua. "El que s'utilitza habitualment se sol tolerar malament i la textura de la barreja del producte amb l'aigua sovint genera rebuig i fa que el pacient deixi de beure i pateixi deshidratació", explica Ivet Clemente.

 Un moment de l'elaboració del nas verd al Celler de Can Roca.

Les dues logopedes tenien clar que la solució no calia buscar-la en el món de la farmacologia, "sinó en el de la cuina", i van demanar la col·laboració a la Masia del Celler de Can Roca, que es va abocar de manera totalment altruista en el projecte, batejat com a Be Water. "Com dir que no a una proposta així?", indica Jordi Roca, en un vídeo sobre el desenvolupament del projecte que les dues logopedes han presentat al 13è Congrés de la Societat Europea de Trastorns de la Deglució, celebrat recentment a Tolosa.

Guanyador d'una beca de recerca

El projecte d'Ivet Clemente i Alba Badell va guanyar la Beca Joan Prat de Recerca Clínica del SSIBE el 2020 i proposava fer un assaig clínic per demostrar l'efectivitat d'un espessidor alternatiu a l'habitual "per incrementar la ingesta diària d'aigua en població amb disfàgia". L'elaboració d'aquest nou espesssidor adaptat ja es "cuinava" a la Masia del Celler de Can Roca, on l'equip de R+D no va deixar de treballar en el projecte malgrat esclatar la pandèmia de covid, el 2019. "Vam pensar en un producte refrescant i vam partir de la idea d'un plat nostre que es diu Cromatisme Verd i que conté poma, cogombre, llima i menta", entre altres ingredients, explica Nil Cervià, responsable del projecte Sembrem Futur d'El Celler de Can Roca. "La idea d'un polo en forma de nas és molt representativa de la casa i alhora serveix per donar un punt d'humor, una idea de pallassada, de treure ferro a tot plegat", afegeix Jordi Roca.

Una reducció evident de la deshidratació

Després de mesos de proves, el polo es va testar en pacients hospitalitzats. Es va demostrar que més del 70% dels participants tenien deshidratació a l'ingrés, i l'espessidor adaptat va reduir la deshidratació gairebé el doble respecte al tradicional. A més, va ser valorat en comparació amb l'espessidor habitual com a més agradable en tots els aspectes, entre ells el gust, la textura o la viscositat.

Ara el nou gelat ja s'elabora a la mateixa cuina de l'hospital, després que els treballadors de l'empresa que la gestiona, Emporhotel, van aprendre a elaborar-lo. 

"El projecte és bonic perquè és fruit del treball en equip de dos mons diferents, el de la cuina i l'hospitalari, i perquè d'una manera imaginativa i desimbolta hem ajudat a millorar la qualitat de vida dels pacients, que és el nostre objectiu", diu Ivet Clemente, que espera que altres centres hospitalaris coneguin el projecte i l'implantin.

stats