Per què Riudellots de la Selva és el municipi que gasta més aigua de Catalunya?

L’alcalde atribueix el consum de 665 litres per habitants a l’ús, en un 75%, del polígon

2 min
Una de les empreses càrniques que hi ha al polígon de Riudellots de la Selva.

GironaLes noves restriccions que afecten els municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat fan que els consistoris prenguin noves mesures per adaptar-se al nou topall de 210 litres per persona i dia. Els alcaldes de Girona, Salt i Sarrià de Ter van anunciar que reduiran la pressió de l’aigua i que obriran els pous que es van construir després de la darrera sequera i que encara no s'han fet servir mai. Figueres també s’ha sumat a la reducció de la pressió, una mesura que ja havien adoptat altres municipis.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

A les comarques de Girona setze municipis consumeixen més aigua per persona i dia de la que fixa el topall. El que més és Riudellots de la Selva, amb 665 litres, més del triple del permès. “El problema és de la indústria, no residencial. El polígon consumeix el 75% d’aigua del municipi. Sabem perfectament que els 2.150 habitants de Riudellots estan per sota dels 210 litres diaris, però en el polígon hi treballen entre 7.000 i 10.000 persones” diu Josep Lluís Santamaria, alcalde del municipi. “Estem molt preocupats per aquestes dades. Intentarem conscienciar les empreses que han de reduir molt el consum”, ha afegit. Entre les més de dues-centes empreses hi ha tres grans càrniques, que tenen un miler de treballadors cadascuna. “Totes aquestes empreses tenen la seva depuradora i pous, i només estiren de la xarxa pública quan no en tenen prou”, explica Santamaria.

Aprofitar millor l'aigua

El segon municipi que més consumeix és Torrent, amb 500 litres de mitjana per persona i dia. “No és el valor real, perquè més del 40% del consum se l’emporta un establiment hoteler”, diu Josep Maria Ros, alcalde d’aquest poble de 170 habitants, que a l’estiu multiplica per quatre la població. Ros explica que quan va arribar a l’ajuntament fa 16 anys el rendiment de l’aigua era del 50%, és a dir, que se’n perdia la meitat. En aquests anys han anat canviant la canonada i hi ha hagut anys de tenir un rendiment del 90%; l’habitual és entre el 75% i el 80%. A Torrent van reduir la pressió al màxim permès ja a principis de maig i ara han acabat de canviar tots els comptadors analògics per uns de digitals que permeten saber el consum de cada habitatge a l’instant. “Si veiem que un habitatge té un consum exagerat, trucarem als propietaris perquè podria ser una fuita, podria passar en una de les moltes segones residències que tenim al municipi i que els propietaris no en sabessin res perquè són a Barcelona” afegeix Ros, que diu que el poble ja té redactat el pla de sequera i que volen conscienciar la població de la importància dels petits gestos quotidians per estalviar aigua.

Replantejar

“Portem tres anys de sequera i se segueixen construint granges de porcs, ampliant les existents i generant purins que contaminen els aqüífers”, lamenta Arnau Lagresa, portaveu de la Iaeden - Salvem l’Empordà. “El sector primari ha de fer un replantejament. S’ha d’anar cap a cultius de secà i no els que requereixen el reg per inundació”, afegeix. El turisme també és un sector que creu que ha de canviar. “No es pot continuar construint segones residències amb piscina pròpia a primera línia de mar. Els municipis turístics de la costa tenen uns consums per càpita desmesurats en l’època estival. Si no hi ha més espai per a turistes, doncs no n’hi ha més”, conclou Lagresa.

stats