El Pakistan busca primer ministre després de la destitució d'Imran Khan

El mandatari perd una moció de censura al Parlament, promoguda per l'oposició

ARA
2 min
Imatge d'arxiu del primer ministre del Pakistan, Imran Khan.

BarcelonaTerrabastall polític al Pakistan després de la destitució com a primer ministre d'Imran Khan. Exjugador de criquet molt popular al país, Khan va perdre dissabte una moció de censura al Parlament, promoguda per l'oposició i que significava la caiguda del seu govern, malgrat les tàctiques fins a l'últim minut de l'executiu i els seus aliats per bloquejar la votació. Khan, de 69 anys, s'ha convertit en el primer cap de govern pakistanès a ser destituït del seu càrrec pel Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ara el Parlament haurà d'escollir un nou primer ministre per ocupar el lloc de Khan i completar el seu mandat, que havia de concloure a mitjans del 2023. Els documents de nominació es podran presentar abans de les dues de la tarda d'aquest diumenge i la votació per triar el nou primer ministre serà dilluns, a les onze del matí. Res gaire nou per al país: cap cap de govern ha aconseguit concloure el seu mandat al Pakistan des de la seva independència, el 1947.

"S'acosta un nou horitzó, s'acosta un nou dia, i les oracions de milions de pakistanesos han estat escoltades per Al·là. No venjarem ningú, no enviarem cap innocent a la presó, però la llei s'obrirà pas", va dir el líder opositor Shehbaz Sharif a la càmera després de l'anunci del resultat. "Hi haurà un estat de dret", va afegir Sharif, que es perfila com a candidat a ocupar el lloc de Khan.

El ja exprimer ministre, que no estava present a la votació, havia intentat prèviament tota mena de maniobres per mantenir-se al càrrec, incloent-hi la dissolució de la cambra i la convocatòria de noves eleccions en un període de tres mesos per “ingerència estrangera”, però el Tribunal Suprem del país va declarar il·legal aquesta mesura la setmana passada i va ordenar al Parlament que es votés la moció de censura. En l'últim moment, el president de l'Assemblea i el seu adjunt, aliats de Khan des de l'inici de la crisi, es van veure obligats a dimitir després d'haver intentat impedir que es portés a terme la votació. Un altre parlamentari va assumir la presidència i la moció es va votar sense els diputats del partit de Khan, el Moviment per la Justícia del Pakistan (PTI), que van abandonar la cambra.

Acusacions a Washington

Imran Khan va ser elegit primer ministre el 2018 amb la promesa d'acabar amb dècades de corrupció i amiguisme, però va haver de gestionar la debilitat de la moneda nacional, una inflació persistent i el pes del deute públic.

En un missatge a la nació divendres, el llavors primer ministre va assegurar “acceptar la resolució del Tribunal Suprem” però va tornar a repetir les acusacions dels últims dies, en què afirma ser víctima d'una conspiració orquestrada pels Estats Units. Khan va acusar la Lliga Musulmana del Pakistan (PML-N) i el Partit del Poble Pakistanès (PPP), els dos partits que han governat el país durant dècades, juntament amb l'exèrcit, de negociar amb els Estats Units la seva sortida del poder, tot i que Washington ho nega. Segons Kahn, la Casa Blanca el té al punt de mira per les seves crítiques a la política nord-americana a l'Iraq i a l'Afganistan, i per les seves declaracions de suport als talibans al país veí.

stats