Internacional 14/11/2013

Bachelet, la dona que vol seguir sumant rècords a Xile

La gran favorita a les eleccions presidencials de diumenge

Ara
2 min
Bachelet vol tornar a ser presidenta de Xile. REUTERS

BarcelonaMichelle Bachelet, de 62 anys, vol repetir gesta i convertir-se, novament, en la presidenta del país i seguir sumant rècords.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El 2006 va ser la primera dona de Xile que va arribar al Palau de la Moneda i quan va deixar el mandat, el 2010, la seva gestió tenia el suport del 84% de la població. Si l'expresident Luiz Inácio Lula de Silva es va guanyar el reconeixement de ser el "pare de Brasil", Bachelet es va convertir en "la mare de Xile".

La història de Bachelet està vinculada a la lluita contra la dictadura d'Augusto Pinochet i la defensa dels valors democràtics. El seu pare, un coronel de les forces aèries, va morir torturat a mans dels seus companys. La seva mare i ella també van ser detingudes i torturades abans de marxar a l'exili, el 1975. Al cap de quatre anys, Bachelet va tornar al país per lluitar contra la dictadura.

La seva presidència

Bachelet, que també va ser la primera dona del país a dirigir la cartera de Defensa (2002-2004), el 2006 es va presentar com la imatge del canvi. Durant el seu mandat va desenvolupar un programa amb un fort èmfasi social i va reformar el sistema de pensions, va garantir l'accés gratuït a la salut pública als majors de seixanta anys, va legalitzar la píndola anticonceptiva del dia després i va impulsar projectes per generar energia renovable com l'eòlica o la solar.

En clau internacional, el mateix 2006, Xile va firmar un acord de lliure comerç amb la Xina i es va convertir en el primer país sud-americà a mantenir relacions comercials amb el gegant asiàtic. El 2009, Bachelet va anar a Cuba i va ser la primera vegada que un líder xilè visitava l'illa en els darrers quaranta anys. També va ser la primera secretària 'pro tempore' de la Unió de Nacions Sud-americanes (Unasur).

El seu pas per l'ONU

La vida de Bachelet és un seguit de rècords. La gran popularitat que va aconseguir arran de les seves mesures socials a Xile la va impulsar en l'àmbit internacional, i el setembre de 2010 es va convertir en la primera directora executiva d'ONU Dones, una institució de les Nacions Unides creada aquell mateix any.

El març del 2012 va deixar aquest càrrec i es va llençar una altra vegada a la carrera presidencial. Tot i la gran popularitat de Bachelet, quan ella va deixar la presidència la dreta de Sebastián Piñera es va imposar en les eleccions. Ara, des de l'oposició, la dona dels rècords vol seguir trencant barreres i ha promès que si arriba al Palau de la Moneda reduirà les diferències socials i garantirà una educació gratuïta i de qualitat.

stats