Internacional 28/12/2011

Comença a Pyongyang el seguici fúnebre de Kim Jong-il

El fèretre, embolicat en la bandera vermella del Partit dels Treballadors, reposa sobre un llit de crisantems blancs col·locat sobre un cotxe que el portarà a diverses parts de la ciutat

Efe
2 min
El cotxe amb el fèretre de Kim Jong-il / AFP

SeülEl seguici fúnebre amb el cos de Kim Jong-il ha partit aquest dimecres des del Palau Memorial de Kumsusan, a Pyongyang, en l'inici d'una lenta marxa que marca l'últim adéu al mort líder nord-coreà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Imatges retransmeses per la televisió estatal KCTV mostren el fèretre negre de Kim sobre un vehicle, al costat del qual caminen diverses persones, entre elles, a la part davantera dreta, el més jove dels seus fills i successor del desaparegut líder, Kim Jong-un.

El fèretre, embolicat en la bandera vermella del Partit dels Treballadors, reposa sobre un llit de crisantems blancs col·locat sobre el cotxe, que s'obre pas per una plaça coberta de neu i discorre entre la solemne música que interpreta una banda militar.

Cap a l'eternitat

El presentador de KCTV, durant la retransmissió en directe de l'esdeveniment, ha indicat que la lenta comitiva porta a Kim cap a la "eternitat" i ha repassat els càrrecs i els "èxits" de "l'estimat líder" durant els seus disset anys de govern.

Mentre el vehicle avança per la plaça, davant els militars en perfecta formació i amb una comitiva amb banderes i corones funeràries, el presentador de la KCTV defineix, commogut, Kim Jong-il com "el sol" de Corea del Nord.

Arreu de la ciutat

La comitiva motoritzada, amb una gran fotografia del líder difunt sobre un dels vehicles al capdavant seguit del cotxe amb el fèretre, té previst passar per alguns dels llocs més significatius de Pyongyang perquè la població doni el seu adéu a Kim.

El líder nord-coreà ha mort a causa d'un atac de cor, segons la versió oficial, després de disset anys al capdavant d'aquest aïllat règim comunista. El seu fill menor, Kim Jong-un, que es creu que té menys de 30 anys, ha estat consagrat en els últims dies per la propaganda nord-coreana com el "gran successor" per portar les regnes del país.

Cerimònia privada

Es creu que abans del seguici fúnebre ha tingut lloc una cerimònia privada a l'interior de Kumsusan, a la qual han assistit els membres del comitè del funeral d'estat, que encapçala Kim Jong-un.

stats