Internacional 04/10/2022

Irene Martínez: “Corea del Nord està aprofitant la guerra d'Ucraïna per crear una unió forta amb Rússia"

Professora de relacions internacionals de la Universitat Blanquerna

2 min
Una pantalla gegant a Tòquio mostra el líder de Corea del Nord, Kim Jong.un, després del míssil que ha sobrevolat el Japó aquest matí.

Com interpreta el nou llançament per part de Corea del Nord d'un míssil de mitjà abast que ha sobrevolat el Japó?

— Corea del Nord ha intentat jugar un paper important en la guerra d'Ucraïna donant suport a Rússia. S'ha posicionat al costat de dos grans jugadors, Rússia i la Xina, fins i tot donant suport a Moscou en coses sobre les quals la Xina no ho ha fet, com l'annexió de territoris ucraïnesos. Amb aquest suport [Corea del Nord també va ser un dels cinc únics països del món que van votar en contra de condemnar la invasió russa d'Ucraïna; la Xina es va abstenir], el que va aconseguir és que davant dels últims míssils que va llançar la primavera passada, l'ONU no tingués unanimitat per condemnar-los perquè Rússia i la Xina no van donar-hi suport. La retòrica nuclear de Vladímir Putin, a més, ha elevat la tensió.

L'últim míssil que va sobrevolar el Japó va ser el 2017, l'any de l'última prova nuclear del règim nord-coreà. Creu que ara Corea del Nord farà també un nou test nuclear?

— Segurament s'aturarà aquí perquè d'aquí a deu dies hi ha el Congrés del Partit Comunista Xinès i una prova nuclear nord-coreana posaria massa tensió a un esdeveniment que és molt important en clau interna per al seu veí i aliat. No s'entendria que ho fes perquè posaria la Xina en una posició molt delicada.

Per l'abast del míssil, és un desafiament als Estats Units, també.

— És un toc d'atenció perquè justament fa uns dies hi va haver maniobres militars de Corea del Sud amb els Estats Units. A causa del conflicte a Taiwan, els Estats Units s'estan posicionant més tàcticament amb els seus aliats tradicionals, però ho fan més de cara a Taiwan que a Corea del Nord. Tot plegat s'engloba dins d'una maniobra que està dins dels paràmetres de la política de Corea del Nord, que ha estat aprofitar la guerra d'Ucraïna i la tensió mundial per acostar-se a Rússia: es diu que fins i tot ha ofert enviar voluntaris a la guerra, però no està del tot confirmat.

Es parla també d'un possible subministrament d'armes nord-coreanes a Rússia.

— Rússia no necessita les armes de Corea del Nord. És més aviat una estratègia de Pyongyang per pujar a l'onada i treure rendiment polític i diplomàtic de la guerra d'Ucraïna. Li interessa crear una unió més forta amb Rússia. S'estan creant dos blocs, i Corea del Nord busca tenir un pes important en un dels dos, perquè vol trencar el seu aïllament mundial. Rússia no s'havia interessat mai pel tema de la seguretat al nord-est asiàtic i ara intenta ser un actor global amb una branca també cap a Àsia, i això va bé a Corea del Nord perquè així ja tindria dos aliats i no només la Xina, que era fins ara l'única que donava suport de forma activa al règim de Kim Jong-un.

stats