Zelenski alerta que si cau la pressió sobre Rússia la guerra s'allargarà anys

El president ucraïnès, ovacionat a l'auditori del Fòrum de Davos, demana unitat contra Putin i inversions a Ucraïna

3 min
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, al Fòrum Econòmic de Davos.

BarcelonaEl president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha aprofitat l'escenari del Fòrum Econòmic de Davos per tornar a reclamar unitat als països occidentals en contra de Rússia, i ha lamentat que les vacil·lacions i reticències a l'hora d'ajudar Kíiv només fan que allargar la guerra i donar ales a Vladímir Putin. En la seva primera visita presencial a la trobada anual des que ocupa el càrrec, Zelenski ha pressionat els líders polítics i econòmics perquè imposin més sancions a Rússia i inverteixin en la reconstrucció i recuperació econòmica d'Ucraïna. "Cada reducció de la pressió sobre l'agressor afegeix anys a la guerra i cada inversió en la confiança del país que es defensa la farà més curta", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ha agraït "cada paquet de sancions" imposat a Putin, però ha dit que encara hi ha molt camí per recórrer. "En cada míssil rus hi ha components crítics de països occidentals", ha assegurat. I ha retret que els últims anys s'han retardat molts passos per la por de les amenaces de Rússia, que "s'han fet realitat". "Abans de la invasió a gran escala, constantment vam sentir la frase «No escaleu»", ha lamentat, i ha posat d'exemple quan Ucraïna va demanar accions preventives, com sancions contra Rússia, per evitar l'expansió de la guerra que ja havia començat al Donbass el 2014. "[Un cop començada la invasió a gran escala] vam demanar nous tipus d'armes i la resposta va ser «No escaleu», però van arribar nous tipus d'armes i no hi va haver cap escalada". "Per culpa d'aquests «No escaleu», s'ha perdut temps i vides", ha lamentat el líder ucraïnès.

Zelenski ha argumentat que és millor actuar ara conjuntament "perquè Putin se'n penedeixi" que no pas haver de reaccionar més tard. "Qualsevol que pensi que això només va de nosaltres, que només va d'Ucraïna, està equivocat –ha dit–. Les possibles direccions i fins i tot la cronologia d'una nova agressió russa més enllà d'Ucraïna es fan cada cop més evidents".

A més d'assistència militar, ha demanat inversions econòmiques. "És imprescindible que creem una economia resilient. Necessitem inversions normals i corrents; empreses que s'instal·lin a Ucraïna o que hi inverteixin, perquè això generarà nous llocs de treball", ha conclòs, abans de rebre l'ovació de l'auditori.

Prèviament, Zelenski s'ha reunit amb executius de JP Morgan, el principal prestador dels Estats Units, i altres grans inversors internacionals, segons ha explicat a través de Telegram. "Per a nosaltres és important atraure capital privat per a la reconstrucció d'Ucraïna. Esperem que JP Morgan ens ajudi a atraure un gran nombre d'inversors i corporacions globals", ha dit. Segons el govern ucraïnès, a la reunió hi han assistit un centenar de directius, entre els quals el conseller delegat de JP Morgan, Jamie Dimon, i directius de BlackRock, Bridgewater Associates, Carlyle Group, Blackstone, Dell i ArcelorMittal.

Reticència hongaresa

El president ucraïnès també ha aprofitat la visita a Suïssa per reunir-se amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, i el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken. El país en guerra afronta un dels moments més delicats des que va començar la invasió russa a gran escala fa pràcticament dos anys, amb una creixent fatiga, tant interna com dels seus aliats. Zelenski, però, s'ha mostrat convençut que ni la Unió Europea ni els Estats Units frenaran la seva ajuda, malgrat els obstacles que s'estan trobant per tirar endavant nous paquets d'assistència. "Crec que és qüestió de setmanes. He rebut senyals molt positius dels països de la UE que ens donen suport", ha dit, i ha afegit que també és optimista respecte al paquet d'ajuda de 55.000 milions d'euros que està encallat al Congrés dels Estats Units. Kíiv també està a l'espera d'uns 50.000 milions d'euros compromesos per la Unió Europea, bloquejats de moment pel primer ministre hongarès, Viktor Orbán. "Estic convençut del suport dels nostres socis", ha subratllat.

Orbán, però, continua mostrant-se reticent a destinar aquesta quantitat de fons a Ucraïna. "Si volem ajudar Ucraïna, cosa que crec que hem de fer, ho hem de fer d'una manera que no perjudiqui el pressupost de la Unió Europea", ha dit en una roda de premsa des de Budapest, acompanyat del seu homòleg eslovac, Robert Fico. "Regalar 50.000 milions d'euros del pressupost de la UE amb quatre anys d'antelació és una violació de la sobirania i els interessos nacionals de la UE. No sabem ni què passarà en un quart d'any", ha afegit.

Ha defensat que qualsevol ajuda financera a Kíiv hauria de ser independent del pressupost comunitari i ha indicat que la proposta d'Hongria es basa en crear un mecanisme en què s'assigni l'ajuda de cada estat en funció de la renda nacional bruta. "Si Brussel·les ho accepta, llavors hi haurà ajuda per a Ucraïna, fora del pressupost. Si no, em sabrà greu aturar aquest procés", ha conclòs.

stats