Croàcia
Internacional23/01/2012

Croàcia diu 'sí' a la UE, amb només un 47% de participació

El 66% dels votants són favorables a l'entrada a la Unió Europea. La legislació preveu que l'accés sigui efectiu si més de la meitat del cens electoral vota a favor de formar part dels 27

Agències

ZagrebUn 66% dels electors de Croàcia ha votat aquest diumenge a favor de l'entrada del país a la Unió Europea, amb un 98% dels vots escrutats. El 'no' ha obtingut un 33% de vots.

Inscriu-te a la newsletter Uau, quina flipada!El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La participació ha estat molt baixa: només ha votat un 47% del cens.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquests resultats, s'iniciarà el procés de ratificació del tractat d'accés comunitari per part dels 27 països membres i, segons està previst, Croàcia entrarà en la gran família europea l'1 de juliol de 2013.

El president del país, el primer ministre i el president del Parlament han brindat davant les càmeres de televisió per celebrar la decisió.

Cargando
No hay anuncios

"És una decisió històrica. Subratllo que per primera vegada en la nostra història hem adoptat una decisió tan important, després de molta reflexió, però per nosaltres mateixos", ha declarat el primer ministre, Zoran Milanovic. Milanovic, que també és cap del Partit Socialdemòcrata (SDP), ha dit que "el nostre èxit o fracàs depèn de nosaltres mateixos".

En el mateix sentit s'ha posicionat el president de Croàcia, Ivo Josipovic. "Croàcia ha optat per la UE. Croàcia ha triat la comunitat amb tots els països democràtics europeus que junts treballen per una vida millor ... Estic segur que Croàcia pot, que Croàcia en sap", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, el president del Parlament, Boris Sprem, ha declarat que "ve un nou capítol, una vida millor i més feliç".

La ministra d'Exteriors croata, Vesna Pusic, ha opinat que la baixa assistència es deu a "cert cansament" perquè les eleccions parlamentàries es van fer fa tan sols un mes i mig.

Cargando
No hay anuncios

Altres analistes ho atribueixen a l'apatia dels electors per la crisi a l'eurozona i pel llarg procés de les negociacions d'accés, de gairebé sis anys.

Croàcia va concloure les negociacions d'accés a la UE l'1 de juliol de 2011, i el 9 de desembre passat la llavors primera ministra, Jadranka Kosor, i el president, Josipovic, van signar a Brussel·les el Tractat d'accés.