Internacional30/01/2019

Itàlia permet el desembarcament del 'Sea-Watch' i els migrants es repartiran entre sis països

El Tribunal Europeu de Drets Humans insta Roma a oferir-los assistència "de primera necessitat"

Ara

BarcelonaEl president del govern italià, Giuseppe Conte, ha anunciat aquest dimecres que en les pròximes hores desembarcaran els 47 migrants que des de fa 11 dies s'esperen al vaixell humanitari 'Sea-Watch', després d'haver arribat a un acord de reubicació amb sis països europeus.

Inscriu-te a la newsletter Disculpeu-me, soc de lletresEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Conte va explicar que el desembarcament es produirà perquè Alemanya, Portugal, França, Romania, Malta i a última hora Luxemburg han respost a la petició italiana de reubicació d'aquestes persones.

Cargando
No hay anuncios

També Itàlia participarà en aquesta reubicació, segons ha fet saber Conte, que no ha donat detalls de com s'han de repartir els migrants ni de la destinació dels menors d'edat, que segons la llei italiana no poden ser enviats a altres països.

La nau 'Sea-Watch 3', de l'ONG homònima alemanya, va salvar el 19 de gener aquestes 47 persones, entre les quals hi ha 13 menors d'edat, 8 dels quals no acompanyats, que viatjaven en una barcassa davant de les costes de Líbia, i des de fa diversos dies eren davant de les costes de Siracusa (a Sicília) protegint-se del mal temps.

Cargando
No hay anuncios

Així conclou un nou pols en l'acollida de migrants que ha mantingut al mar durant 11 dies 47 persones, com ja va passar amb aquest mateix vaixell fa algunes setmanes, en un cas en què finalment els migrants els va acollir Malta.

A petició de l'ONG alemanya –tot i que el vaixell té bandera holandesa–, el Tribunal Europeu de Drets Humans s'ha pronunciat aquest dimecres sobre el cas i ha instat Itàlia a oferir-los "cures mèdiques, aliments, aigua i productes de primera necessitat".

Cargando
No hay anuncios

La situació de les persones a bord era desesperada, com va explicar el metge del 'Sea-Watch 3', Frank Dörner: "Algunes persones han deixat de menjar, s'han tancat en si mateixes i d'altres s'han tornat emocionalment inestables. Vam haver de recórrer a l'ús de tranquil·litzants per a alguns".

Sis morts cada dia al Mediterrani

Paral·lelament, l'Agència de Refugiats de l'ONU (l'ACNUR) ha presentat aquest dimecres un informe on assegura que durant tot el 2018 prop de 2.270 immigrants van morir o van desaparèixer mentre creuaven el mar Mediterrani per arribar a Europa. Una mitjana de sis morts cada dia.

Cargando
No hay anuncios

El document, que porta de títol 'Viatges desesperats', apunta que les arribades de migrants al Vell Continent a través del mar s'han reduït respecte els últims anys: principalment, però, degut a la política contra aquest tipus d'immigració impulsada per la Unió Europea, i encapçalada per la Itàlia de Matteo Salvini, que, entre d'altres, continua perseguint les ONG, com Proactiva Open Arms, que rescaten aquestes persones al Mediterrani.

Com en tots els recomptes oficials, s'ha de tenir present que aquestes xifres només engloben aquelles morts que se n'han pogut tenir constància. Molts altres migrants han mort sense deixar rastre i, per tant, el nombre total hauria de ser superior.