Espanya cedeix a les pressions i enviarà defenses Patriot a Ucraïna

Robles anuncia la cessió "d'un conjunt de míssils de llarg abast que arribaran a la base logística d'aquí a quatre dies"

3 min
La ministra de Defensa, Margarita Robles, a la reunió sobre Ucraïna on ha anunciat l'enviament de míssils Patriot

MadridEspanya ha cedit finalment a la pressió i enviarà defenses aèries Patriot a Ucraïna. El govern espanyol respon així a la crida del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que fa mesos que reclama armament i, en concret, aquestes bateries antimíssils. Una petició a la qual s'havien sumat en l'última setmana tant el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, com el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell. Totes les mirades estaven posades en Espanya, que, juntament amb Grècia, és un dels socis que en té i que en pot subministrar més de pressa.

El ministeri de Defensa ha confirmat l'enviament de les bateries de míssils després que Margarita Robles hagi participat en la reunió del Grup de Contacte de Defensa d'Ucraïna. Segons ha informat en un comunicat, la titular de Defensa espanyola ha anunciat "l'enviament d'un conjunt de míssils interceptors Patriot de llarg abast, que arribaran a la base logística d'aquí a quatre dies". Abans de la trobada, en un missatge a X publicat ahir al vespre, Zelenski tornava a insistir que, un cop aprovat el tan esperat paquet d'ajuda militar dels Estats Units, feia falta "aconseguir l'objectiu d'omplir els pròxims paquets amb les armes necessàries i de garantir la logística".

En la trobada, a banda de Zelenski i Robles, hi ha intervingut el secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, que és qui ha convocat aquesta reunió telemàtica amb més de 20 països socis. El president ucraïnès ha agraït l'ajuda rebuda i la ministra de Defensa ha felicitat els Estats Units per haver aconseguit desbloquejar el paquet d'ajuda militar. Robles ha explicat que en els pròxims dos mesos Espanya també enviarà a Ucraïna metralladores lleugeres i pesades, obusos, sistemes de vigilància antiaèria i diversos tipus de vehicles. La ministra de Defensa ha informat, a més, que la preparació de carros de combat Leopard per transferir a Ucraïna "avança tal com estava previst" i que les primeres unitats estaran a punt abans de finals de juny.

Entre les armes que Ucraïna veu necessàries hi ha les defenses aèries Patriot, considerades el sistema de defensa aèria més eficaç: disparen míssils terra-aire, són transportables i capaces d'interceptar coets a una gran velocitat. Fa dues setmanes Zelenski va dir que Ucraïna necessita 25 bateries d'aquest tipus per protegir el país dels atacs russos. Alemanya va anunciar que entregaria una bateria dels míssils nord-americans Patriot a Kíiv. Després d'aquest moviment, les mirades estaven girades cap a Espanya i Grècia, que hi eren reticents. Mentre que Espanya ha acceptat enviar-ne, Grècia manté la negativa. El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, ha manifestat en una entrevista aquest divendres que els míssils Patriot són "claus per a la protecció de l'espai aeri grec i que no seran enviats a Ucraïna". Atenes diu que els necessita per mantenir Turquia a ratlla.

Es tracta d'un subministrament molt car –cadascuna d'aquestes bateries costa uns 1.100 milions d'euros–. Espanya té una bateria Patriot desplegada en una base de l'OTAN a Turquia i la resta a la base de Marines, a València. "Els Patriot només poden ser qualificats de sistemes de defensa aèria si treballen i salven vides, no si estan immòbils en unes bases d'emmagatzematge", va piular diumenge passat Zelenski, justament la vigília del Consell de la UE que dilluns va abordar el suport a Ucraïna, que ja avisava que no en té prou amb el paquet d'ajuts multimilionaris dels EUA.

stats