Internacional 10/03/2015

L'Autoritat Nacional Palestina arresta 50 membres de Hamàs i jihadistes a Cisjordània

La batuda, una de les majors batudes dels últims tres anys, posa en perill la reconciliació entre el moviment islamista i Al Fatah

Efe
2 min
Els líders de l'ANP i de Hamàs en una reunió del 2007

RamallahForces de seguretat de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) han detingut en els últims dos dies a uns 50 membres de Hamàs i jihadistes, en una de les majors batudes dels últims tres anys. Segons el diputat del Consell Legislatiu Palestí (PLC, en les seves sigles en anglès), Aiman Daragme, els arrestos han tingut lloc en diferents punts de Cisjordània, amb especial contundència a Hebron i el camp de refugiats de Balata, al districte de Nablus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La família d'un dels detinguts a Hebron ha assegurat que forces de la seguretat preventiva palestina van irrompre al seu domicili i es van dur a Nizar Ramadà, estudiant de la Universitat d'Hebron. A Nablus, un gran nombre de forces d'agències de seguretat palestines van efectuar una altra batuda qualificada de "brutal" pels vilatans, en què van participar agents emmascarats.

La dona d'un dels detinguts, identificat com Hatim Kadah, ha relatat que les forces es van endur "segrestat" al seu marit tot i que patia d'una severa grip i des de llavors es troba desaparegut. Kadah havia estat cinc anys sota arrest administratiu en un centre de detenció israelià i va ser alliberat recentment abans de ser pres per les forces palestines.

Un comunicat de l'oficina del Consell Legislatiu a Hebron, vinculada a Hamàs, ha qualidicat de "polítics" els arrestos practicats i ha assegurat que han estat detinguts diversos fills de diputats així com antics presoners recentment alliberats. Ha denunciat que les detencions "es contradiuen amb la llei bàsica palestina i l'atmosfera de la reconciliació" pactada entre Hamàs i el grup nacionalista Al-Fatah que encapçala el president palestí, Mahmud Abbàs.

"El carrer palestina crema i l'ANP fa oïdes sordes. Les agències de seguretat palestines estan confonent als ciutadans mitjançant la intensificació de les campanyes d'arrest amb les que tracten de contenir qualsevol font de resistència", afegeix el comunicat.

Per la seva banda, l'Oficina del Portaveu de l'ANP, Adnan Al Damiri, ha indicat que "tots els arrestos es van practicar d'acord a les polítiques de l'ANP i la legislació palestina, sense tenir en compte cap consideració política". Fonts de seguretat israelianes citades avui pel diari 'Haaretz' han dit que l'onada d'arrestos en ciutats i pobles de Cisjordània vas ser ordenada pel president de l'ANP i han precisat que la major part dels detinguts pertanyen a Hamàs o la Jihad Islàmica.

D'acord amb Hamàs, es tracta de la resposta a la detenció d'un destacat dirigent d'Al-Fatah per forces de seguretat del grup islamista a Gaza, i demostra fins a quin punt l'ANP continua la seva cooperació amb Israel. "Aquests arrestos reflecteixen que l'ANP segueix insistint en la coordinació en matèria de seguretat amb l'ocupació", ha afirmat el grup a Gaza, alhora que ha exigit l'immediat alliberament de tots els detinguts. Hamàs va alliberar dilluns el dirigent d'Al Fatah detingut pels seus homes, Husam Zuidan.

stats