01/07/2016

Memòria d'Ivan Djuric

Amb Ivan Djuric hi vaig parlar el matí del 15 de maig del 1991, ara ha fet 25 anys, mentre la presidència col·legiada iugoslava es col·lapsava i el país es trencava. No m’esperava trobar tanta lucidesa, valentia i humilitat enmig d’una situació que només donava senyals d’odi i violència. Ivan Djuric tenia 44 anys, era historiador per la Universitat de París, especialitzat en història bizantina. S’havia presentat a les eleccions presidencials sèrbies de desembre del 1990 -les primeres pluripartidistes, però no pas lliures- encapçalant una candidatura liberal-reformista. El seu principal soci era el llavors encara primer ministre iugoslau Ante Markovic, un intel·lectual croat tan irreductiblement federalista com Djuric que es negava a tirar la tovallola tot i les profundes esquerdes que travessaven l’estat iugoslau.

Inscriu-te a la newsletter Uau, quina flipada!El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquelles eleccions sèrbies de desembre del 1990 van ser el mecanisme pel qual Slobodan Milosevic es va apoderar de l’aparell de l’estat enfilat en una onada de nacionalisme etnicista. Djuric i Markovic treien forces d’on no n’hi havia per barrar el pas a una guerra civil que inevitablement esclataria al cap d’un mes i mig. Tots dos feien estèrils crides a Brussel·les, que s’ho mirava tot sense sentir-se concernida. I la miopia que es respirava entre els buròcrates i polítics comunitaris enviats a l’agonitzant Iugoslàvia exasperava Ivan Djuric.

Cargando
No hay anuncios

Aquell matí, a Belgrad, analitzava la situació i alhora plantejava les sortides que ell encara volia creure possibles: “A Sèrbia s’han utilitzat per primera vegada els sentiments nacionals per mantenir un govern totalitari. I va ser un exemple que després han imitat les altres Repúbliques, especialment Croàcia […]. Si les coses es volen arreglar, s’haurien de començar a fer al revés de com diuen altres: primer ens hauríem de posar d’acord sobre el contingut de la futura Iugoslàvia i només després donar un nom a aquest contingut […]. Necessitem, sense perdre més temps, que la Comunitat Europea intervingui i faci de mediadora enèrgica fins a arribar a una acord pacífic que garanteixi un marc federal o confederal mitjançant unes eleccions democràtiques conjuntes. Si no: preparem-nos”.

El 25 de juny l’exèrcit iugoslau dirigit per Milosevic va intentar impedir inútilment la independència d’Eslovènia, però tot seguit va ocupar regions de Croàcia. Quan el 1992 es va llançar sobre Bòsnia-Hercegovina, Ivan Djuric ja havia decidit exiliar-se a París, i des del seu Moviment per les Llibertats Democràtiques intentava teixir alguna esperança. Només rebria bones paraules i alguna invitació protocol·lària. A ningú de Brussel·les, de la Comunitat Europea o de l’OTAN no li importava què digués o què escrivís aquell historiador serbi que abans de l’esclat s’havia dedicat a fer de corcó amb les seves advertències.

Cargando
No hay anuncios

Fins a la seva mort el 1997, acabats de complir el 50 anys, Ivan Djuric no va deixar de “molestar” ni d’assenyalar els culpables, els còmplices i els encobridors del drama iugoslau. Tant els de Belgrad com els de Zagreb i Brussel·les. El diari espanyol El País va publicar alguns dels seus articles, entre els quals destaca “Massa tard per a la vergonya”, del juliol del 1995, en què Djuric plora impotent la matança de Srebrenica.

Aquell matí de maig del 1991 a Belgrad, un cop enregistrada l’entrevista, i mentre l’equip de TV3 recollíem els estris, Ivan Djuric no va poder evitar, ja off the record, fer un comentari final, clar i directe: “Com pot ser que el vostre primer ministre -referint-se a Felipe González- ens digui que el nostre és un afer intern i que ens calmem i que organitzem unes eleccions federals després de l’estiu? L’estiu? Però si no hi arribarem, a l’estiu!”.