Una altra adolescent morta a mans de la policia iraniana

Samina Esmailzadeh tenia un canal de YouTube amb més d'un milió de seguidors

2 min
Sarina Esmaeilzadeh, en un dels seus vídeos a Youtube

BarcelonaSamina Esmaeilzadeh, una noia iraniana de 16 anys que tenia un canal a YouTube amb 1,2 milions de seguidors, va morir el 23 de setembre a mans de les forces de seguretat durant una manifestació en protesta per l'assassinat de Mahsa Amini. Ho ha confirmat aquest divendres Amnistia Internacional, entre altres fonts. Fa tres setmanes que l'Iran viu les protestes més multitudinàries contra el règim dels aiatol·làs, arran de la mort sota custòdia policial de la jove Amini, que havia estat detinguda per la policia moral per no portar ben posat el vel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amnistia assegura que la família de la noia, que vivia a la província d'Alborz, a prop de Teheran, ha estat sotmesa "a un fort assetjament perquè es mantingués en silenci" i per això la notícia de l'assassinat no havia transcendit fins ara. La indignació ha esclatat quan el cap del departament de justícia de la província ha dit que les investigacions preliminars apuntaven que la noia s'havia suïcidat llançant-se d'un edifici de cinc plantes perquè tenia problemes mentals.

La jove feia vídeos on ballava i escoltava música i parlava dels seus somnis de viatjar. En d'altres parlava dels drets de la dona, del dret a no portar vel i de la precària situació econòmica a l'Iran.

Aquest cap de setmana s'estan preparant noves protestes per l'assassinat d'Esmaeilzadeh i també de Nika Shakarami, una altra noia de 17 anys que va desaparèixer el 20 de setembre després de participar en una protesta contra el vel obligatori. La versió oficial també és que va saltar des del terrat d'un edifici, però la seva mare ha denunciat que la noia va trucar-li explicant que la policia la perseguia i mai no va tornar a casa. La dona ha revelat que les autoritats la van pressionar perquè declarés que la seva filla s'havia tret la vida.

Aquest divendres l'agència oficial Irna ha publicat l'informe de l'autòpsia de Mahsa Amini, que indica que no va morir per les ferides de la pallissa, sinó a causa d'una hipòxia cerebral que li havia provocat una fallada multiorgànica.

Morir als 20 anys

Amnistia Internacional eleva el balanç de morts per la repressió fins als 87. La mitjana d'edat de les víctimes de l'actuació policial és de 20 anys. Segons els grups de defensa dels drets humans iranians des que van esclatar les protestes per la mort de Mahsa Amini la policia ha detingut més de 1.200 persones. A més dels manifestants, hi ha hagut 92 activistes, artistes, periodistes, escriptors, atletes i mestres arrestats preventivament a casa seva.

stats