L’atac d’Israel a l’ambaixada d’Iran a Damasc renova el temor a una escalada regional

El bombardeig va matar el general de la Guàrdia Revolucionària Islàmica de més alt rang que ha assassinat Tel-Aviv a Síria

4 min
L'Iran ha promès repressàlies per l'atac d'Israel al seu consolat a Damasc.

El CaireEl bombardeig de dilluns atribuït a Israel contra el complex de l’ambaixada de l’Iran a Damasc, que va deixar almenys una desena de morts –inclòs un comandant d’unes forces militars d’elit iranianes–, així com l’avís de Teheran de represàlies, ha renovat els temors d'una escalada bèl·lica al Pròxim Orient a l’ombra de l’ofensiva israeliana sobre Gaza.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'objectiu de l'atac aeri va ser una secció del complex de la missió diplomàtica de l’Iran a la capital de Síria, inclou el consolat i la residència de l’ambaixador, que no va resultar ferit, segons va informar l’ambaixada. La Guàrdia Revolucionària Islàmica, una força pretoriana del règim iranià, va reconèixer en un comunicat la mort de dos generals i cinc oficials, d’entre els quals destaca Mohammad Reza Zahedi, un dels màxims responsables de les operacions del cos a Síria i el Líban. L’Observatori Sirià pels Drets Humans, una organització independent amb seu a Londres, va afirmar dimarts que l’atac va matar un vuitè iranià sense identificar, cinc membres d’una milícia siriana propera a Teheran i un membre del grup libanès Hezbollah.

Fa anys que Israel bombardeja objectius iranians i de Hezbollah a Síria. Però l’atac de dilluns és un dels més mortífers que hauria executat i és el primer contra el complex de l’ambaixada de l’Iran. I Zahedi, que es considera una figura molt propera a la cúpula de la Guàrdia Revolucionària Islàmica, és el general de més alt càrrec que han assassinat a Síria, la qual cosa representa una escalada significativa en les accions d’Israel a la regió.

“Zahedi era el comandant militar iranià de més alt rang al Líban i a Síria, i mantenia una relació especialment estreta amb Hezbollah, que havia desenvolupat al llarg de molts anys. En certa manera, era una peça clau del nexe entre Hezbollah i la Guàrdia Revolucionària”, explica Mohammad Ali Shabani, analista de l’Iran i editor de la plataforma Amwaj.

El líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, va afirmar en un breu missatge aquest dimarts, amb la seva carregada retòrica habitual, que Israel “serà castigat” i que faran que “lamenti aquest crim”. Poc abans el ministeri d’Exteriors del país va assenyalar que l’atac israelià viola la immunitat del personal i els locals diplomàtics, i va considerar que Israel està intentant ampliar la guerra a la zona de forma “perillosa i imprudent”. El bombardeig a Damasc ha estat condemnat per aliats de l’Iran, nombrosos països veïns i de la regió, i per l’ONU.

Augmenten els atacs israelians a Síria

L'atac es produeix a més tres dies després que un altre atac aeri israelià al nord de Síria matés una quarantena de combatents, la majoria soldats sirians. I té lloc enmig d’un notable augment del nombre i l'abast dels atacs d’Israel al país, sobretot contra objectius vinculats a l’Iran i a Hezbollah, des de l'inici de l'ofensiva sobre Gaza. L’Observatori Sirià pels Drets Humans ha documentat una trentena d’atacs només aquest 2024, principalment a la zona de Damasc, que han matat almenys 126 combatents.

La majoria d’analistes consideren que l’Iran no té interès a embrancar-se en una guerra oberta amb Israel. Però alguns creuen que Teheran podria optar per respondre tornant a donar marge a milícies aliades a l’Iraq i Síria perquè ataquin forces dels Estats Units a la regió, com havien fet en gairebé 200 ocasions entre el novembre i el febrer, o perquè colpegin directament Israel. També podria intentar intensificar els atacs a Israel de Hezbollah, que fins ara ha intentat contenir l’intercanvi de cops per evitar una escalada.

“L’Iran haurà d’enfilar una agulla difícil: prendre represàlies de manera que es restableixi la dissuasió amb Israel sense justificar l’expansió de la guerra”, apunta Ali Vaez, analista sobre l’Iran al centre d’investigació i incidència política International Crisis Group. “És probable que Israel vegi aquesta situació com a beneficiosa: si l’Iran respon, Israel podria ampliar la guerra i perllongar la vida política del govern actual [de Benjamin Netanyahu]. Si l’Iran no respon, ha aconseguit infligir un dany significatiu sense cap cost”, agrega.

El ministre d’Exteriors iranià, Hossein Amir-Abdollahian, va dir ahir que havien convocat el funcionari de l’ambaixada de Suïssa al país, responsable dels interessos dels Estats Units a l’Iran, per traslladar-li la seva responsabilitat en l’atac d’Israel a Damasc. Washington, al seu torn, va comunicar a Teheran que no va estar implicat en l’acció i que no en tenia coneixement per avançat, segons va publicar el mitjà Axios citant un funcionari estatunidenc. El portaveu del departament d’Estat dels Estats Units, Matthew Miller, va afirmar dilluns que estan preocupats per “tot el que suposi una escalada”.

Tot i això, hores després del bombardeig israelià a Damasc, tropes estatunidenques en una base militar al sud de Síria van abatre un dron en el primer atac que s’ha registrat contra les seves posicions en gairebé dos mesos, segons va informar el departament de Defensa. La nit abans un grup de milícies iraquianes recolzades per l’Iran va reivindicar un atac amb dron a una base naval a la ciutat israeliana d’Elat, que va danyar un edifici.

Vaez nota que es tracta d’un intercanvi de cops cada vegada més perillós: “Ambdues parts estan pujant pels esglaons de l’escalada. I tard o d’hora, independentment de com siguin de calibrades les seves accions, és probable que les tensions es descontrolin”.

stats