Internacional 07/02/2013

Els 'drones', l'arma secreta d'Obama, en quatre preguntes

Polèmica pel potencial letal i l'ús d'aquests avions no tripulats

Mireia Córcoles
2 min
Com funcionen els 'drones'. ARA

BarcelonaLa confirmació de John Brennan com a nou director de la CIA ha obert la polèmica per l'abast de les operacions

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per què es fan servir?

Els avions no tripulats (UAVS, en les seves sigles en anglès), més coneguts com 'drones', són aparells no tripulats conduïts per control remot. Són utilitzats principalment com a eines d'espionatge o per portar a terme operacions militars contra terroristes -en aquest últim cas, van armats amb coets i míssils d'alta precisió.

Aquests aparells, que destaquen per la seva rapidesa i precisió, han sigut una revolució per als exèrcits, ja que els permeten abatre l'enemic sense posar en perill els seus soldats.

Els 'drones' també podrien ser utilitzats de múltiples formes en l'àmbit civil en temes d'observació, instrucció o cerca de persones desaparegudes. Però a causa de la complexitat dels processos d'autorització i l'elevat cost econòmic s'han descartat en aquests casos.

Quants països en tenen?

Cada dia més exèrcits volen incorporar 'drones' en el seu arsenal. Fins al moment només els nord-americans, els israelians i els britànics n'utilitzen amb finalitats bèl·liques en països com l'Afganistan, el Pakistan o el Iemen.

Segons Human Rights Watch, ja hi ha més de 50 exèrcits que estan treballant per introduir-los, entre els quals hi ha França i Alemanya. De fet, aquest últim, que ja fa servir 'drones' de vigilància, acaba de fer públic que adquirirà aquests aparells de combat. "Tenim un forat de capacitat que hem de tancar", ha dit el ministre alemany de Defensa, Thomas de Maizière, per justificar la necessitat de dotar el Bundeswehr, l'exèrcit federal, d'avions no tripulats per millorar la capacitat operativa de les forces armades germàniques.

Per què són tan polèmics?

El cert és que des de diversos grups s'està denunciant que l'ús de 'drones' està provocant un alt nombre de víctimes civils. Les Nacions Unides ja han manifestat el seu rebuig a uns aparells que "violen greument els drets humans i el conjunt de lleis humanitàries".

Segons dades del Bureau of Investigative Journalism, els EUA han matat 3.378 persones en 350 atacs amb 'drones' en els darrers vuit anys. El Iemen, el Pakistan i Somàlia són alguns d'aquests objectius de l'exèrcit nord-americà, que maneja els atacs a aquests països suposadament des de Djibouti.

Arran de la polèmica, l'ONU ha anunciat que enguany començarà una investigació per estudiar la legalitat dels atacs d'aquests aparells a civils en els anomenats 'assassinats selectius' en operacions antiterroristes.

Quin paper hi juga John Brennan?

John Brennan, futur director de la CIA, és a l'ull de l'huracà d'aquesta polèmica. Ell ha estat l'arquitecte clau de la campanya d'avions no tripulats en els darrers anys, ja que ha sigut un dels promotors del seu ús com a responsable de la CIA a l'Aràbia Saudita.

Entre els detractors de l'ús de 'drones' que han sorgit els darrers dies destaca James Bridle, que ha creat el 'Dronestagram', una web que mostra els llocs que han sigut objectiu d'aquests artefactes.

stats