ÀFRICA
Internacional08/07/2017

Reobert el cas de l’assassinat de catalans a Ruanda

S'acusa el general ruandès Kayumba Nyamwasa de l’assassinat de nou cooperants espanyols durant el genocidi i els convulsos anys de postconflicte de Ruanda, a la dècada dels 90 i el 2002

Marta Rodríguez

BarcelonaL’Audiència Nacional espanyola ha reobert el procés judicial contra el general ruandès Kayumba Nyamwasa, acusat de l’assassinat de nou cooperants espanyols durant el genocidi i els convulsos anys de postconflicte de Ruanda, a la dècada dels 90 i el 2002. La resolució dona la raó, entre d’altres, als familiars del missioner Joaquim Vallmajó i la infermera de Metges del Món Flors Sirera, que fa anys que batallen per intentar aixecar el tancament provisionalment dictat el 2010, davant la impossibilitat d’accedir al processat.

Inscriu-te a la newsletter Uau, quina flipada!El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Nyamwasa va ser fins al 2002 el cap de l’exèrcit i de la intel·ligència ruandesos i un dels impulsors de l’oficialista Front Patriòtic Ruandès, que va dirigir el genocidi contra els hutus i els twa l’any 1994. El 2010, després d’enfrontar-se al president Paul Kagame, va exiliar-se a Sud-àfrica, on les autoritats li van concedir l’asil malgrat que ja pesava sobre ell l’ordre de detenció internacional dictada per Espanya. La causa quedava paralitzada, i el magistrat instructor va dictar el sobreseïment. Però la pressió de dues ONG dels drets humans sud-africanes ha obligat a pronunciar-se el Tribunal Suprem del país, que ha cancel·lat la protecció a l’exgeneral.

Cargando
No hay anuncios

La reobertura suposa un gran èxit per a la representació legal de les víctimes. “O se l’investiga a Espanya o no s’investigarà i els crims quedaran impunes”, subratlla l’advocat Jordi Palou-Loverdos, representant legal de les famílies de les víctimes, satisfet per haver trobat “una escletxa” en la restricció de la justícia universal imposada a l’Estat pel govern del PP.

Els assassinats dels cooperants espanyols queden fora de l’àmbit del Tribunal Penal Internacional per a Ruanda perquè els crims es van cometre amb posterioritat als tres mesos que oficialment s’ha establert que va durar el genocidi, entre l’abril i el juliol del 1994. Tampoc no queden dins de la jurisdicció del Tribunal Penal Internacional (TPI), el primer estable a nivell mundial, perquè els casos són anteriors a la seva constitució, l’estiu del 2002.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat l’èxit i l’esperança de Palou-Loverdos, el cert és que Sud-àfrica ha fet algun gest per evidenciar distàncies amb la justícia universal. El govern es va negar a detenir el president sudanès, en cerca i captura pel TPI, malgrat que, com a firmant del Tractat de Roma, estava obligat a lliurar-lo. Pretòria també ha subscrit el Tractat Europeu d’Extradicions, així que hauria d’obeir la petició de l’Audiència Nacional d’extradir Nyamwasa perquè se’l jutgi pels seus crims.