Internacional Rússia 13/08/2023

On van els russos de vacances? La invasió d'Ucraïna els limita cada cop més les opcions

Des que Occident va vetar el turisme rus com a resposta a la guerra, són altres països els que s'emporten un pastís de bilions d'euros

4 min
La cancel·lació dels vols al Sinaí ha deixat atrapats milers de turistes russos i britànics als complexos del mar Roig.

IstanbulAnar a París, Barcelona o Roma, entre d'altres, deixa de ser una opció atractiva per a milions de russos que volen viatjar durant els mesos estiuencs. Tot i no prohibir-los automàticament l'entrada, la Unió Europea va suspendre el seu acord de facilitació de visats amb Rússia el 12 de setembre del 2022 i, des d'aleshores, als ciutadans russos que sol·liciten un visat de curta estada els costa el doble. Concretament, han de pagar 80 euros en comptes de 35, presentar més documentació i, a més, el temps d'espera de les seves sol·licituds s'ha incrementat de 15 a 45 dies, aproximadament. L'any passat, la guerra ja va reduir l'afluència de russos a Europa en un 85%. Per tant, la mesura no és agradable a la vista de la majoria dels ciutadans russos, que han decidit buscar altres països on passar les vacances. Un d'ells, Turquia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Clima càlid, platges mediterrànies i preus assequibles fan de Turquia un destí atractiu en aquesta batalla de milers de milions. I aquest any, segons l'Institut d'Estadística turc, la facturació ha augmentat un 27%, fins als 21.700 milions de dòlars durant la primera meitat de l'any. La russa ja representa la primera nacionalitat que visita Anatòlia, per davant dels alemanys, que solien ser els visitants més nombrosos. Segons les últimes xifres mostrades pel ministeri de Turisme i Cultura del país, fins a 2,6 milions de russos l'han visitada en el primer semestre. La xifra, però, està lluny de complir les expectatives de rebre set milions de turistes d'aquesta nacionalitat a l'acabar l'any. La causa? Una forta inflació al país de Vladímir Putin i el debilitament del ruble. I ara, segons la Unió Russa de Turisme, els russos se senten atrets per altres mercats com Egipte, els Emirats Àrabs Units o Tailàndia.

Perquè quan es tanca una porta s'obre una finestra. I amb la porta europea tancada, països de l'Orient Mitjà, el nord de l'Àfrica o el sud-est asiàtic han entrat en escena. El pastís no és petit: segons el president de la Unió Russa de la Indústria Turística (RCT), Ilya Umansky, el nombre de viatgers russos durant la primera meitat de l'any ha crescut un 15 % i a finals d'any la xifra total arribarà als 10 milions.

1.
Geòrgia
Vista panoràmoica de Tiblisi, Georgia

Com Ucraïna, un altre veí apallissat per Moscou: les incursions militars per part del Kremlin l'any 2008 van tallar les relacions entre els dos països. Però, per proximitat, el veí georgià va ser un dels països que més russos va rebre quan la comunitat internacional els va tancar les portes. Només l'any 2022 fins a 1,1 milions hi van anar, un augment considerable respecte a l'any anterior, en què el van visitar només 200.000. Ara que l'actual govern de Tbilisi té una relació més fluida amb Moscou també se'n vol aprofitar: de moment, ja hi ha vols directes que permeten l'arribada de més russos des d'altres indrets del país.

2.
Tailàndia
La platja  de Kata gairebé buida a la regió de Phuket, a Tailàndia

Sense necessitat d'un visat, l'augment de les visites a les seves platges i resorts en el darrer any ha estat d'un 1.000%: gairebé 800.000 hi han volat en el primer semestre de l'any, segons un estudi de Bloomberg. El mateix Serguei Lavrov, ministre d'Exteriors, va viatjar a Bangkok aquest juliol per parlar de la “importància que els dos països cooperin en comerç i inversions”. Per això, a la turística ciutat de Phuket, moltes converses ja sonen a rus: des del gener, la meitat de les vendes d'habitatge han estat per a clients russos que volen ser lluny de la guerra.

3.
Egipte
Turistes a les piràmides de Giza, a Egipte

El país dels faraons ha vist augmentar l'arribada de russos en un 180%, en part degut a una fàcil oferta amb què el passatger arriba de forma directa, sense escales, a les seves vacances. Segons l'ambaixador egipci a Rússia, fins a 750.000 russos van visitar el país entre el gener i el juliol del 2023. A més, va afegir que a finals d'any passarien d'un milió. L'anunci arriba mentre el Kremlin busca apropar relacions amb el Caire, una dinàmica que s'estén a altres països del continent africà. A finals de juliol Putin feia gala de bones relacions amb diversos líders africans al Fòrum Africà a Sant Petersburg.

4.
Xipre
Una cala a Akamas, Xipre.

Terra de russos dins d'Europa: el país donava passaport a tot el que hi invertís 2,5 milions d'euros. I molts russos se n'han beneficiat durant anys, sobretot els més rics. Anar-hi avui dia no és cap problema, tot i que el país ha seguit els passos europeus: ja no hi ha vols directes i un visat ha passat a costar 80 euros. Les sancions, per tant, han costat prop de 600 milions a les arques xipriotes, però apunten que l'afluència russa encara és considerable. De fet, els russos representaven el 25 % del total de les arribades de turistes a l'illa abans de la guerra.

5.
Emirats Àrabs Units
Focs artificials a Abu Dhabi / EFE/Ali Haider

Tot i la pressió que la comunitat internacional exerceix als Emirats Àrabs Units per imposar sancions al Kremlin, el nombre de russos es va disparar un 63% l'any passat i es va convertir en el segon col·lectiu turístic més important del país: hi va haver fins a 115.000 turistes russos. El país també ha vist un augment d'expatriats russos, que diuen sentir-s'hi més a gust que als països occidentals perquè no hi ha mostres públiques de suport a Ucraïna. L'afluència arriba quan els llaços entre els dos països estan en un moment dolç: empreses russes que es traslladen a la nació del Golf o el Kremlin venent grans volums de petroli amb descompte al país.

6.
Ucraïna
El pont de Kertx, que uneix Rússia amb la península de Crimea.

Per als russos més modestos, les cases rurals i els parcs vacacionals d'algunes zones ocupades d'Ucraïna encara són l'opció més popular. A la península de Crimea, un lloc emblemàtic per a les vacances des dels temps de la Unió Soviètica, molts russos hi han comprat segones residències o han pagat paquets de vacances a la costa del mar Negre de la regió des que va ser annexada il·legalment per Moscou. Efectivament, els que hi volen anar de vacances han de travessar zones en guerra, i Kíiv ja va amenaçar amb atacs a tots els ciutadans russos que volguessin anar a Crimea a prendre el sol a la platja.

stats