Internacional 12/04/2014

Alex Salmond diu que votar la independència "no és una amenaça, sinó quelcom noble"

El primer ministre escocès crearà un grup amb tots els partits i experts de fora d'Escòcia per negociar el nou estat si guanya el referèndum

Acn
2 min

Aberdeen (Escòcia)El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha defensat aquest dissabte que "un poble exercint el seu dret a l'autodeterminació de manera legal, acordada, respectuosa i democràtica no és una amenaça, sinó quelcom noble".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el seu discurs de clausura del congrés del Partit Nacional Escocès (SNP) a Aberdeen, el primer ministre ha dit que el seu procés és "un exemple de les millors pràctiques" i que el 18 de setembre captarà l'atenció de tot el món.

"Els ulls del món estaran mirant a Escòcia al setembre, observant com votem", ha dit Salmond, que ha fet una crida perquè el nou estat pugui "caminar entre les nacions de la terra, aquell dia, i cada dia des de llavors, amb el cap ben alt".

L'SNP ha clausurat aquest dissabte a la tarda el seu últim congrés abans del referèndum d'independència. Salmond ha volgut animar la seva militància per aconseguir una victòria del 'sí' a la consulta, que ha defensat que és un cas "estrany" al món. "Estem involucrats en un procés constitucional consensuat que es decidirà a les urnes. No és un procés únic, però és estrany en aquest món, i hauria de ser celebrat", ha destacat.

El primer ministre escocès ha criticat la campanya de la por, que, segons ell, impulsen els unionistes. "Com més sent la gent els arguments del 'no', més probable és que votin 'sí'", ha defensat el líder de l'SNP. "I no m'estranya: són la campanya més miserable, negativa, depriment i avorrida de la història política moderna", ha afegit Salmond.

Grup de negociadors

El primer ministre escocès ha anunciat aquest dissabte que crearà un grup de negociadors amb membres "de tot l'espectre polític" i "d'Escòcia i més enllà" per pactar amb Londres les condicions de la independència i el procés de transició en cas d'un vot pel 'sí' en el referèndum del 18 de setembre.

L'objectiu del govern escocès, que lidera Alex Salmond, és proclamar la independència el 24 de març del 2016, un any i mig després d'un hipotètic vot afirmatiu a la consulta.

Aquest equip de negociadors, autoanomenat "Team Scotland", defensarà a Londres els interessos del futur nou estat escocès, i pactarà qüestions com el repartiment d'actius i passius, l'ús de la lliura esterlina o el procés d'entrada del nou país a la Unió Europea.

El govern britànic i l'escocès van firmar el 15 d'octubre del 2012 l'Acord d'Edimburg, segons el qual Londres dóna permís al govern d'Alex Salmond per celebrar un referèndum legal i vinculant i totes dues parts es comprometen a treballar plegades "sigui quin sigui el resultat".

El pacte els obliga a garantir la millor solució tant pels interessos dels escocesos com dels de la resta de ciutadans del Regne Unit.

stats