Internacional 22/12/2018

Les exigències de Trump sobre el mur fronterer forcen el tancament parcial del govern dels EUA

El president nord-americà exigeix 5.700 milions de dòlars per tancar la frontera amb Mèxic

Núria Ferragutcasas
3 min
El desacord entre Trump i els demòcrates sobre el mur força el tancament parcial del govern dels EUA

WashingtonEl govern dels Estats Units ha iniciat a mitjanit un tancament parcial. El desacord entre el president nord-americà, Donald Trump, i els demòcrates pels fons del mur a la frontera de Mèxic ha forçat el tancament, el tercer en dos anys. Trump exigeix 5.700 milions per començar la construcció de la tanca, la seva gran promesa electoral.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hores abans la cambra baixa i el Senat han aixecat les seves respectives sessions arran de la falta de consens per tirar endavant el pressupost del govern. I, per tant, nou departaments (ministeris) i diverses agències federals han hagut de tancar la porta temporalment. Prop de 800.000 funcionaris deixaran de cobrar i, d'aquests, 420.000 hauran de treballar sense sou perquè les seves feines es consideren essencials, mentre que la resta es quedaran a casa seva.

Com en tancaments anteriors, els serveis de correus i aeroports, l'exèrcit, la guàrdia fronterera i els programes estatals com la Seguretat Social i els cupons d'aliments per a famílies necessitades no es veuran afectats.

Els legisladors tornaran a buscar avui un acord pressupostari però les posicions entre demòcrates i republicans –el partit de Trump– estan, de moment, molt enrocades. El líder de l'oposició demòcrata al Senat, Chuck Schumer, ha advertit el president que no "aconseguirà el mur ni avui, ni la setmana que ve ni el 3 de gener".

Trump, per la seva banda, ha amenaçat amb un "llarg tancament" i ha culpat de la situació els demòcrates. "No podem fer res, necessitem els vots dels demòcrates", ha dit en un breu vídeo des de la Casa Blanca que ha tuitejat per Twitter.

Els dos últim tancaments del govern nord-americà es van produir a principis d'aquest any. El primer al gener, que va durar tres dies, i el segon al febrer, que només es va allargar unes hores. L'actual podria durar molt més. Trump i els republicans veuen la negociació pressupostària com l'últim intent per obtenir diners per construir un nou mur fronterer perquè el dia 3 de gener els demòcrates prendran control de la cambra baixa després de la seva victòria a les legislatives del novembre passat.

El tancament més llarg de la història dels Estats Units es va produir el desembre del 1995, durant la presidència de Bill Clinton, i va durar 21 dies.

El fracàs d'un acord al Senat

Els demòcrates i els republicans al Senat van arribar a un acord dimecres passat per finançar el govern federal fins al febrer. Però l'endemà la majoria republicana de la Cambra de Representants va rebutjar aquest projecte de llei bipartidista, després que Trump assegurés que el vetaria si no obtenia els 5.700 milions pel mur fronterer, i va aprovar una nova legislació que incloïa els fons exigits pel president nord-americà.

El projecte de llei de la cambra baixa tampoc va prosperar perquè els senadors demòcrates la van bloquejar. I ara s'obren unes noves negociacions en plenes vacances de Nadal amb un final incert. Els dos partits han deixat clar que no es faran enrere en les seves posicions.

Trump s'havia mostrat a favor de mantenir el govern federal obert però va canviar de parer davant els forts atacs dels seus partidaris conservadors per la falta de finançament per a la seva promesa electoral estrella. Considera la lluita pels fons per al mur a la frontera amb Mèxic vital per no perdre el suport de les bases i aconseguir la reelecció el 2020. Però la seva estratègia podria ser contraproduent perquè només un 36% dels nord-americans creuen que val la pena que el govern faci el mur, segons una enquesta recent de Marist i la Ràdio Nacional Pública (NPR).

stats