Internacional25/01/2019

Trump cedeix i atura el ‘shutdown’ abans de tenir els diners per al mur

Acord per reobrir el govern tres setmanes i continuar negociant

Carlos Pérez Cruz

WashingtonEra innegociable, no havia de cedir, però Donald Trump va anunciar aquest divendres un acord que posarà fi al tancament de govern més llarg de la història dels Estats Units sense haver-se garantit ni un cèntim per al seu mur amb Mèxic. S’obre així una finestra de tres setmanes en què el país podrà recuperar una certa normalitat mentre el Congrés negocia les mesures sobre seguretat fronterera que exigeix el president. Aquest és el termini que tenen abans que el govern pugui entrar, a partir del 15 de febrer, en un nou shutdown si no hi ha acord. Exactament es tracta de l’escenari que li havien demanat els demòcrates per poder negociar i al qual Trump s’havia negat fins ahir.

Inscriu-te a la newsletter Disculpeu-me, soc de lletresEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb un discurs calcat que ha anat repetint com un disc ratllat en les últimes setmanes, els més de quaranta minuts de retard de la seva intervenció i el fet que no admetés preguntes donen idea del cop rebut i pel qual, de ben segur, serà cosit a crítiques per les seves bases i la ultradreta mediàtica. L’efecte dels resultats de les eleccions de novembre, en què el Partit Demòcrata es va fer amb la majoria a la Cambra de Representants, comença a donar rèdits i Donald Trump s’adona dels límits al poder absolut de què havia gaudit fins ara.

Cargando
No hay anuncios

Després de fer notar que “tenia una alternativa molt poderosa”, en referència a la possibilitat de declarar una emergència nacional i desviar-hi fons per al mur (que no va descartar invocar més endavant), Donald Trump va dedicar les seves primeres paraules als 800.000 funcionaris que porten més d’un mes sense cobrar. Els va qualificar de “patriotes increïbles” i va prometre que cobraran “tan aviat com sigui possible”. Ignorant les protestes que s’han produït en les últimes setmanes, tant al carrer com a l’edifici d’oficines del Senat, Trump va assegurar: “No només no s’han queixat, sinó que en molts casos m’han animat a lluitar pel mur”. No va dir res sobre la possibilitat de compensar els contractistes del govern que també han patit les conseqüències econòmiques del tancament.

Unes conseqüències que es podrien haver evitat si el president hagués acceptat el 19 de desembre una proposta molt similar a la que ahir va aprovar i que hauria mantingut obert el govern fins al 8 de febrer. Votada pel Senat tres dies abans de l’inici del shutdown, va ser rebutjada per Trump, per a sorpresa d’uns republicans que creien tenir el seu suport. Després del fiasco, el líder republicà a la cambra alta, Mitch McConnell, va prendre la decisió de no portar a debat propostes que no comptessin amb l’aval previ del president. Dijous, fins i tot, la majoria republicana del Senat va tombar una proposta demòcrata per obrir el govern fins al 8 de febrer i negociar fins llavors sobre la frontera sud. La unitat republicana, tan esbombada per Donald Trump en aquestes setmanes de vertigen polític, es va esquerdar amb sis senadors republicans donant suport a la proposició demòcrata. Ahir, la líder demòcrata a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, lamentava que a Trump “li hagi costat tant arribar a una conclusió òbvia”.

Cargando
No hay anuncios

Caos als aeroports

Les hores prèvies van estar marcades pel caos en diversos aeroports per la manca de controladors aeris, i fins i tot la suspensió temporal de les operacions a l’aeroport novaiorquès de LaGuardia. Encara que no hi ha reconeixement oficial, l’increment de baixes laborals està vinculat al shutdown, atès que els controladors formen part dels 420.000 treballadors en llocs considerats essencials i que, per tant, s’han vist obligats a treballar sense cobrar. Segons fonts de la Casa Blanca, fins a 14.000 funcionaris d’Hisenda en la mateixa situació no s’han presentat aquesta setmana a la feina.