Canvi Climàtic

L’any sense hivern a Catalunya

Les temperatures han estat molt altes per a l’època, amb diversos rècords de calor

3 min
Barcelona / ALFONS PUERTAS

BarcelonaL’hivern meteorològic d'enguany, que comprèn els mesos de desembre, gener i febrer, passarà a la història per unes temperatures extraordinàriament elevades. Un ambient càlid per a l’època, més propi de la primavera que no pas de l’hivern. Malgrat que hi ha hagut algunes irrupcions puntuals d’aire fred, han estat escasses i en cap cas s'han viscut situacions excepcionals que recordin la cruesa de l'hivern. De fet, en aquests mesos tradicionalment hivernals han estat més destacats els pics extraordinaris de calor que no pas els de fred.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Segons les dades facilitades pel Meteocat, ha estat l’hivern més càlid des que es tenen registres en diversos indrets del Pirineu, el Prepirineu, el prelitoral i llocs del litoral i dels altiplans centrals, amb anomalies que superen els 2 o 3 graus respecte a la mitjana. Estem parlant de rècords confirmats en observatoris d'aquestes zones. A l’espera del balanç sobre la temperatura mitjana del conjunt de Catalunya, l'ARA ja ha tingut accés a alguns d'aquests rècords de calor.

Rècord a Barcelona

L’històric Observatori Fabra de Barcelona, un dels més antics de Catalunya –amb prop de 110 anys registrant dades oficials i situat a uns 400 metres d’altitud a Collserola–, ha registrat l'hivern més càlid des de l’inici de la sèrie, l’any 1914. En concret, la temperatura mitjana d’aquests tres mesos hivernals ha estat de 12,2 °C, 3 graus per sobre de la mitjana registrada entre els anys 1991 i 2020, que és de 9,2 °C. No obstant això, l’anomalia és més important si la comparem amb anys enrere.

Aquest hivern ha estat 3,7 graus més càlid que la mitjana entre el 1961 i el 1990 i fins a 4 graus per sobre de la mitjana de tota la sèrie de 110 anys, que és de 8,2 °C. Aquestes xifres evidencien els ràpids efectes del canvi climàtic i de l’escalfament global. Entre aquests cal destacar els extraordinaris 23,5 °C de màxima del 4 de febrer a l'Observatori Fabra. L’hivern entre el 2015 i el 2016 va ser el segon més càlid, amb 11,5 °C de mitjana, i el tercer va ser el registrat del 2019 al 2020, amb 11,3 °C. Són dades totalment excepcionals, però cada vegada més recurrents.

Anomalia de temperatura mitjana a l'hivern a l'Observatori Fabra.

Rècord a l’Ebre i el Montseny

El també històric Observatori de l’Ebre, a Roquetes (Baix Ebre), recull dades des del 1905 i mai havia registrat un hivern tan suau com aquest, amb una temperatura mitjana de 13 °C. Les dades demostren que queda 2,6 graus per sobre de la mitjana de tota la sèrie (que és de 10,4 °C), però fins a 2,9 graus per sobre de la mitjana declarada entre el 1961 i el 1990 i uns 3,5 graus per sobre de les temperatures dels hiverns de principis de segle. Aquest any ja supera l’hivern 2015-2016, quan es van assolir els 12,9 °C de mitjana.

Anomalia de temperatura mitjana a l'hivern a l'Observatori de l'Ebre.

També s’ha registrat l’hivern més càlid a l’estació meteorològica de Puig Sesolles, a 1.668 metres d’altitud al massís del Montseny. Segons dades del Meteocat, la mitjana de temperatura de tot l’hivern ha estat de 5 graus, uns 3,3 graus per sobre de la mitjana del període 1991-2020. En aquesta zona es prenen dades des del 1950.

Més rècords de calor

Segons les dades de les estacions del Meteocat, en cinc sèries que disposen de xifres des del 1950, aquest hivern ha estat el més càlid de tots. A més de l'estació meteorològica del Montseny, destaquen els rècords assolits a Figueres-Cabanes (Alt Empordà), Igualada-Òdena (Anoia) i Caldes de Montbui i Granollers (Vallès Oriental).

Tot i que no han estat de rècord, aquest també ha estat el segon hivern més càlid des que es tenen registres a les estacions de Tivissa i Flix-Vinebre (Ribera d’Ebre), el Pont de Suert (Alta Ribagorça) i Vic (Osona) -on ha estat igualat amb el del 2019-2020-, i el tercer més calorós a Artés (Bages), Girona (Gironès) i Nerets-Tremp (Pallars Jussà).

Cal destacar que tots els mesos d'hivern han registrat temperatures per sobre de la mitjana, però destaca especialment el mes de febrer, quan més del 20% de les estacions del Meteocat van registrar el més càlid des que es tenen registres. En canvi, les freqüents boires a Ponent hi han mantingut els termòmetres a ratlla.

stats