Calor d'estiu a l'abril

L'onada de calor de l'abril només s'explica per l'escalfament global

Calorades com la dels últims dies són 100 cops més probables a causa del canvi climàtic

3 min
Gent gaudint de les altes temperatures a l'abril a la platja de la Barceloneta

BarcelonaLes altíssimes temperatures que es van registrar en molts punts de la Península i del nord d’Àfrica durant els últims dies d’abril haurien estat gairebé impossibles sense l’escalfament global. Aquesta és la conclusió a què han arribat un grup de científics de l’organització World Weather Attribution, que han dut a terme un estudi exprés sobre l’episodi de fa pocs dies.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Segons l’informe, una situació de temperatures com aquesta a l’abril és ara com a mínim 100 vegades més probable que en l’era preindustrial. En el passat un pic de temperatura així en aquest moment de l’any hauria provocat temperatures 3,5 graus més baixes. Àmplies zones de la Península van registrar temperatures entre 12 i 15 graus més altes del que caldria esperar per a l’època si s’agafa com a referència el període 1991-2020.

Això no vol dir, però, que aquesta sigui la normalitat esperable al mes d’abril, ja que l’estudi revela que fins i tot en el context actual es tracta d’un episodi extraordinari. Els científics han tingut problemes per determinar quin pot ser el període retorn d’un episodi així actualment, però estimen que cal esperar-lo cada entre 60 i 400 anys, un interval que tot i ser molt ampli ja explica l’excepcionalitat de l’episodi.

Anomalia de temperatura entre el 26 i el 28 d'abril respecte del període 1991-2020. La caixa delimita l'àmbit de l'estudi

L’informe ha analitzat la situació de temperatures molt altes que es va donar entre els 26 i el 28 d’abril en un rectangle geogràfic que comprèn la meitat sud de la Península i una part destacable del nord d’Àfrica, on les temperatures van ser més extremes. A l’Espanya peninsular i a Portugal es va batre el rècord de temperatura del mes d’abril, amb màximes que van escalar fins a 38,8 °C a l’aeroport de Còrdova i fins a 36,9 °C a Mora, a Portugal. A Marràqueix el termòmetre va arribar a 41 °C i en diverses ciutats d’Algèria als 40.

L’estudi s’ha fixat també en el fet que alguns rècords s’han batut per un ampli marge. És el cas per exemple del de Còrdova, on amb dades des del 1959 mai s’havien superat els 34 °C a l’abril, cosa que situa el rècord actual gairebé cinc graus per sobre de l’anterior. Això ja s'havia vist en altres episodis de temperatures extremes i pot obligar a repensar les previsions que es fan per a les pròximes dècades en algunes regions.

L’informe també alerta que el Mediterrani és una de les regions d’Europa més vulnerables al canvi climàtic, i que situacions de molt altes temperatures com aquesta en una època de l’any en què les pluges haurien de sovintejar empitjoren clarament la situació.

World Weather Attribution és una organització formada per científics de diversos països que va néixer el 2014 amb la intenció d’elaborar informes que puguin valorar el pes que té l’escalfament global en episodis concrets de temps extrem, i així evitar que la posició dels climatòlegs sigui simplement la de dir que un episodi concret no es pot atribuir al canvi climàtic sinó que cal mirar sèries llargues de dades. En aquest cas l’estudi exprés l’han dut a terme científics d’universitats i serveis meteorològics com els de França, el Marroc, els Països Baixos i el Regne Unit.

stats