La pressió de l'aigua es reduirà a set municipis de l'àrea de Barcelona a partir de l'11 de març

L'AMB ha pres la decisió per estalviar aigua en les localitats en fase d'emergència que consumeixen més litres per dia i habitant

3 min
Got d'aigua de l'aixeta de la cuina.

BarcelonaNoves mesures per fer front a la sequera. A partir de l'11 de març, set municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona veuran reduïda la pressió de l'aigua que surt de les aixetes. Es tracta de les localitats que gasten més litres per habitant i dia, que són Begues, Cervelló, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Tiana.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

L'objectiu, segons expliquen fonts de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), és que els municipis que superen el consum d'aigua establert per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en fase 1 d'emergència –és a dir, 200 litres per habitant i dia– "abaixin la xifra" i "entrin dins dels paràmetres permesos". En cas que la manca de precipitacions persisteixi i s'apliquin topalls més restrictius (per exemple, en la fase 2 de l'emergència baixaria a 180 litres per persona i dia, i en la fase 3, a 160), "no es descarta estendre" les mesures de reducció en altres municipis. Les restriccions s'han pres de manera "coordinada" amb els ajuntaments afectats i amb les companyies subministradores d'aigua.

En les pròximes setmanes l'AMB farà arribar al conjunt d’usuaris domèstics que tenen un consum superior a 200 litres per habitant i dia una carta en què es demana augmentar els esforços per reduir el consum d’aigua i aproximar-lo a la mitjana actual de l’àrea metropolitana. Es tracta d’uns 24.000 abonats domèstics, és a dir l'1,5% del total d'abonats de l’àrea metropolitana. "La voluntat no és castigar, sinó apel·lar a la bona voluntat de la gent", remarquen.

Des de l'AMB asseguren que si la població d'aquests municipis fa un consum responsable, no hauria de notar la mesura o l'afectació serà mínima. Ara bé, l'organisme admet que depèn de molts factors, com ara l'orografia –si les cases estan més aïllades o en zones muntanyoses– o les zones de pressió. Fonts municipals de Sant Vicenç dels Horts, municipi afectat per la mesura, expliquen que aquesta restricció s’està aplicant des de l’estiu del 2023. "Ja vam veure que, per controlar la despesa d’aigua, com més aviat apliquéssim [la reducció de la pressió], millor", afirmen. Aquesta localitat té una població molt dispersa en urbanitzacions i molts quilòmetres de canonades, per la qual cosa és complicat detectar fuites, que és un dels motius principals d'aquest consum d'aigua superior al fixat pel pla de sequera, segons justifiquen les mateixes fonts.

Sense sancions, per ara

A més, a la carta també es recorda que, segons els decrets de sequera emesos per l’ACA, hi ha un seguit d’accions que han estat prohibides, com omplir piscines privades, regar jardins particulars i rentar vehicles (excepte en establiments especialitzats). En cas que es detecti que algun usuari ha fet un ús no permès de l'aigua, els ajuntaments poden obrir-li un expedient, que seran resolts per l’AMB i poden comportar l’aplicació de sancions econòmiques, d’acord amb el Reglament del Servei Metropolità del Cicle de l’Aigua. Fins ara, segons expliquen fonts de l'organisme, "no n'ha arribat cap", però els consta que "alguns ajuntaments ja hi estan treballant".

De manera paral·lela, l'AMB també farà arribar una carta específica a uns 250 usuaris més, considerats grans consumidors (és a dir, algunes indústries, grans superfícies, etc.), que superen els 20.000 m³/any i que estan connectats a la xarxa de distribució d’aigua. En aquests casos, se'ls sol·licitarà un resum de les mesures d’estalvi d’aigua que han posat en marxa fins ara, en què es diferenciï entre l’aigua de procés i els altres usos. D'aquesta manera es podrà "determinar si són efectives o si es pot treballar per aplicar-ne alguna més". També es demanarà la previsió de mesures futures, en cas que estiguin concretades, afegeix l'ens.

stats