MONOGRÀFIC

Un 'ARA' per 'degustar' amb Ferran Adrià

Aquest diumenge el cuiner intervindrà en la creació d’un diari molt especial

Si la tècnica ho permetés, el diari del dia 9 de desembre hauria d’estar imprès amb tinta de calamar. L’ARA està preparant un número especial amb Ferran Adrià que explorarà el món de l’alimentació des de múltiples vessants. Serà un diari molt especial, que gairebé es podrà assaborir, perquè estarà il·lustrat quasi exclusivament amb imatges de productes. De manera que on habitualment hi ha les fotografies que acompanyen les notícies, hi figuraran imatges de productes frescos que funcionaran a la manera de bodegons fotogràfics, una figura artística versàtil que històricament ha servit per representar moltes coses: la vanitat, l’opulència, el poder, l’efímer...

L’exemplar d’aquell dia s’obrirà amb un dossier que inclourà la crònica d’una singular visita que vam poder fer amb Ferran Adrià a Mercabarna, al costat d’un perfil del cuiner, centrat en la feina de la Bullipèdia, aquesta obra a través de la qual el xef vol sintetitzar tot el coneixement que va aplicar al seu mític restaurant. També hi haurà una doble pàgina dedicada al pa amb tomàquet: es pot descompondre tot el que intervé en aquesta simple combinació. Perquè quan es parla de cuina es parla de més coses que de producte i elaboració: l’arrel és l’experiència sensitiva i la percepció. El dossier continua amb reportatges dedicats als gustos i les aromes i es tanca amb una crònica de l’últim menú de degustació del Bulli: un recorregut per diferents sensacions que, d’altra banda, no és diferent del que proposa un diari quan ofereix un relat concret de l’actualitat, ple de contrastos i concatenacions.

Pel que fa al gruix del diari, les notícies d'actualitat aniran acompanyades d’una sèrie de reportatges sobre alimentació. Cada secció aportarà una peça que explorarà un angle d’aquesta suculent matèria.

Aquest és un diari especial en el qual fa mesos que estem treballant; la secció de Política també recollirà la situació del país amb un reportatge sobre la vaga de fam com a últim recurs per a la reivindicació. Hem fet cas dels presos que han demanat que la vida continuï i per això no hem ajornat el diari, però els recordem i els donem la paraula també en aquesta publicació especial: la no alimentació és un recurs contra la injustícia.