El CAC multa Canal Català amb 14.000 euros per continguts contra "la dignitat humana"

Durant el programa 'Catalunya Opina', el tertulià Carlos Navarro, 'el Yoyas', va fer servir paraules "no respectuoses amb la dignitat humana" contra una taxista musulmana

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha aprovat un acord pel qual s'imposen dues sancions –que suposen un total de 14.601 euros– al prestador de serveis de televisió Smile Advertising, SL, que explota comercialment Canal Català Barcelona, per l'emissió de continguts contraris a la dignitat humana durant una de les franges de protecció reforçada.

L'emissió es va produir el 14 de novembre de 2011 en el programa 'Catalunya Opina', quan un dels participants en la tertúlia va adreçar-se a un altre en termes "no respectuosos amb la dignitat humana i que, alhora, incomplien els deures imposats en relació amb la protecció de la infància i de la joventut". El participant que ha suscitat aquesta multa a la cadena és Carlos Navarro, conegut com 'el Yoyas', que va dir a una taxista musulmana: "Ves-te'n a la Meca! Posa't el mocador a la boca i calla!", entre altres frases agressives.

El programa, senyalitzat pel prestador com a "no recomanat per a menors de 10 anys", es va emetre entre les 18.35 i les 20.25 hores. És a dir, dins d'una de les tres franges de protecció reforçada (la que va de les 17 a les 20.00 hores en dies laborables) que estableix l'apartat 2 de l'article 7 de la llei 7/2010, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual (LGCA).

D'acord amb els criteris orientadors de la Instrucció General del CAC sobre protecció de la infància i l'adolescència, l'anàlisi del grau d'idoneïtat del programa 'Catalunya Opina' va determinar que l'edició del 14 de novembre de 2011 es podria qualificar com a "no recomanada per a menors de
13 anys", "atesa la presència freqüent de violència verbal versemblant, explícita, d'intensitat greu i no deslegitimada pel moderador del debat, i l'ús d'un llenguatge groller d'intensitat alta", entre altres factors.

El ple del CAC va declarar el prestador responsable d'haver comès dues infraccions: una de lleu, per la manca de respecte envers la dignitat humana i els valors constitucionals, que infringeix l'obligació a què es refereix l'apartat 2 de l'article 4 de la LGCA; i una de greu, per l'incompliment del deure de protecció de la infància i la joventut. Per la primera infracció li imposa una multa de 2.600 euros i, per la segona, una de 12.001 euros.

  • Etiquetes