Obituari
Mèdia Sèries 06/12/2023

Mor Norman Lear, icònic productor i guionista de televisió

Impulsor de sèries com 'Todo en familia' i pel·lícules com 'Tomàquets verds fregits', tenia 101 anys

ARA
2 min
El guionista i productor Norman Lear

BarcelonaEl productor de televisió, guionista i actor nord-americà Norman Lear ha mort aquest dimecres als 101 anys a Los Angeles, als Estats Units. Lear va ser el creador de comèdies televisives de gran èxit com Todo en familia i Los Jefferson, que van marcar la dècada dels anys 70, van ser líders d'audiència i van revolucionar el gènere gràcies a la incorporació de comentaris mordaços i plens de crítica social.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Lear va començar la trajectòria quan la televisió tot just arrencava i va veure ben aviat com aquest mitjà de comunicació es podia convertir en una eina d'atracció de masses. El guionista escrivia sovint sobre la vida real dels nord-americans i les seves creacions abordaven temes com el racisme, el feminisme i les desigualtats socials. El 1967 va ser nominat al premi de l'Acadèmia del Cinema nord-americana a millor guió per El promès de la meva dona.

Poc després, el 1971, va experimentar el seu primer gran èxit televisiu amb Todo en familia, que girava al voltant d'una família de classe treballadora de Queens. Les seves trames reflectien el dia a dia dels protagonistes sense defugir controvèrsies polítiques i problemes socials del carrer. La sèrie, de nou temporades, es va emetre fins al 1979, va obtenir 57 nominacions als Emmy i en va guanyar 22.

Cinc anys després el guionista va estrenar Los Jefferson, que gràcies a la bona acollida dels espectadors es va convertir en una de les sèries més longeves dels Estats Units. La ficció estava protagonitzada per un repartiment essencialment afrodescendent, amb Isabel Sanford i Sherman Hemsley al capdavant.

Més endavant, Lear va aparcar els guions per centrar-se en el cinema des de la figura de productor executiu. A través d'aquest rol va impulsar films com La princesa promesa (1987) i Tomàquets verds fregits (1991). A banda de la seva trajectòria artística, Lear també va mantenir al llarg de la seva vida un fort compromís polític. Davant l'ascens de la dreta religiosa i radical, als anys 80 va fundar el moviment People for the American Way, que avui compta amb més d'un milió de membres i defensa la llibertat d'expressió.

stats