Conflicte laboral
Mèdia Sèries 02/05/2023

Vaga indefinida a Hollywood: els guionistes aturen sèries i programes

Reclamen una millora de les seves condicions salarials en consonància amb els beneficis dels estudis.

3 min
Una imatge d'arxiu de la vaga del 2007

BarcelonaEls guionistes de Hollywood s'han plantat i aquest dimarts començaran una vaga indefinida després que dilluns fracassessin les negociacions amb els estudis i les plataformes per millorar les seves condicions salarials. Ahir expirava la data límit perquè el Sindicat de Guionistes dels Estats Units i l'Aliança de Productors de Cine i Televisió assolissin un acord per millorar les condicions de treball dels guionistes, però les dues parts no van aconseguir acostar posicions. La vaga, aprovada per un 98% dels afiliats al sindicat, amenaça amb paralitzar la indústria de l'entreteniment als Estats Units, sobretot programes de televisió com late shows i sèries.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquesta és la primera vegada en 15 anys que el Sindicat de Guionistes crida els seus afiliats a la vaga i la causa és la impossibilitat d'arribar a un acord amb companyies com Disney, Netflix o Warner Bros. Discovery per augmentar els salaris dels guionistes. Segons el sindicat, l'explosió de l'streaming ha empitjorat les condicions de treball dels guionistes: tot i que hi ha hagut un augment considerable de la producció, les temporades de les sèries són més curtes i els ingressos que obté un guionista cada vegada que una producció en la qual han treballat es torna a emetre –anomenats residuals– són cada cop més baixos.

L'última aturada de guionistes va tenir lloc el 2007, va durar 100 dies i va tenir un cost per a l'economia de Califòrnia de 2.000 milions de dòlars.

Segons les estadístiques del Sindicat de Guionistes dels Estats Units, la meitat dels guionistes de televisió treballen pel salari mínim, mentre que la temporada 2013-2014 aquesta xifra representava només un terç del total. A més, és habitual fer feina no remunerada en projectes que encara no han estat aprovats. El sindicat reclama aproximadament 6.000 milions de dòlars en augments salarials i altres beneficis. Els representants dels guionistes han assegurat que els grans estudis i les companyies de Hollywood "han devaluat encara més la professió de l'escriptor" amb les seves postures inamovibles.

Per la seva banda, els productors i els estudis de televisió asseguren que van presentar als sindicats una oferta que incloïa generosos augments tant pel que fa a la remuneració dels guionistes com els residuals i detallen que estaven disposats a millorar l'oferta. Detallen, però que algunes de les demandes del sindicat han fet impossible l'acord. Entre els motius de fricció enumeren l'exigència d'unes setmanes de treball mínim garantit per programa i un nombre mínim de guionistes per a les sales de guió de televisió.

Tot i que no és una de les reivindicacions principals, els guionistes també han mostrat la seva preocupació davant l'impacte que pot tenir la intel·ligència artificial en el seu sector. En aquest sentit, volen que els estudis i les companyies es comprometin a no utilitzar aquesta tecnologia per crear nous guions a partir de feines anteriors fetes per guionistes.

Els 'late shows', els principals afectats

L'impacte de la vaga indefinida es notarà en primera instància en els programes diaris, i sobretot en els late shows, que solen tenir un equip de guionistes que s'encarreguen d'escriure moltes de les bromes dels seus presentadors. D'aquesta manera, espais com The tonight show starring Jimmy Fallon i The late show with Stephen Colbert desapareixeran immediatament de la programació i tampoc estaran en les plataformes de streaming de les seves respectives cadenes. Alguns dels presentadors d'aquests espais han mostrat el seu suport als guionistes. És el cas de Seth Meyers, presentador de Late night with Seth Meyers, que ha assegurat que les peticions del sindicat dels guionistes són raonables i que per això els dona suport. Així i tot, ha assenyalat que espera que s'arribi a un acord, ja que la vaga no només afecta els guionistes sinó totes les persones que treballen en la indústria. Abans de presentar Late night with Seth Meyers, el còmic va ser guionista de Saturday night live i va participar en l'última vaga organitzada pel sindicat.

Després dels programes diaris, els següents afectats per la vaga seran les sèries de televisió en obert. Moltes de les que arrenquen producció a la tardor, com ara Colegio Abbott, comencen l'escriptura dels guions a l'estiu i si la vaga s'allarga és possible que no puguin encarar una nova temporada.

En el cas de Netflix, el fet d'estar desenvolupant sèries arreu del món fa que depengui una mica menys de les produccions nord-americanes i que l'afectació de la vaga sigui menor.

stats