16/07/2021

Desig i violència sexual

2 min

Fins fa uns dies no sabia qui era Naim Darrechi, el tiktoker espanyol que acumula més seguidors i seguidores (quasi 27 milions). Però aquesta setmana el seu nom s’ha viralitzat, després de demostrar en una entrevista amb el youtuber Mostopapi que viu el masclisme d’una manera tan naturalitzada que banalitza i s’enorgulleix públicament de la comissió d’un delicte de violència sexual, que ni identifica com a tal.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Darrechi feia bandera de l’engany que utilitza en les seves relacions sexuals, adduint una falsa esterilitat per no haver de fer servir condó i calmar el seu desig d’escorre's dins les noies, important-li ben poc el que elles pensen o desitgen. 

El nivell lamentable dels seus raonaments i la simplicitat de les afirmacions impacta, però el que és realment greu és com normalitza un delicte sexual poc conegut però dissortadament molt estès: l’stealthing (retirar-se el condó d’amagat, sense consentiment). Amb aquesta pràctica s’ataca de forma frontal la llibertat de la dona amb qui es té relacions sexuals i es demostra que la violència sexual no requereix l’ús de la força física ni l’amenaça: es produeix quan agredeixes l’altre sense respectar ni tenir en compte el seu desig i la seva voluntat, tant per decidir si desitges o no tenir aquella relació sexual, com per decidir quina pràctica sexual vols compartir. 

Utilitzar l’engany per viciar el consentiment amb l’únic objectiu de saciar el desig propi és una pràctica que es produeix com a trista conseqüència de segles de cosificació de les dones. Moltes senten que la seva dignitat ha estat violada, perquè les dones no somiem secretament que els homes s'escorrin dins nostre, i menys encara sense saber-ho o utilitzant l’engany. No ens mola, no ho desitgem i no ens agrada, perquè això és violència. És absolutament fastigós que encara estigui tan estès aquest discurs fal·locèntric, centrat en l’ejaculació de l’home i el seu plaer, que converteix les dones en objectes. Així és com s’erotitza la violència sexual. 

Explicar tot això que ha explicat Darrechi públicament, com a mostra de masculinitat, vanagloriant-se de l’admiració social que reporta aquesta forma de domini, explicita les mancances de la societat patriarcal en què vivim. Amb cada cas en què no es té en consideració el plaer de l’altre, en què se’l cosifica i se l’hipersexualitza, es fa evident que el masclisme segueix en plena forma i escampant-se entre el jovent.

Aquesta situació, que dissortadament no és un cas aïllat, ha encès totes les alarmes i ha provocat que el ministeri d’Igualtat hagi portat el cas a la Fiscalia, mentre que el Govern Balear també ha emprès accions judicials. La setmana passada s’aprovava la llei del "només sí és sí", que esperem que suposarà un pas importantíssim en la lluita contra les violències sexuals. D’una vegada per totes, cal que socialment entenguem que el que no es desitja, el que no es consenteix, el que no es decideix conjuntament i en plena llibertat, és violència sexual.

Alba Alfageme és psicòloga especialista en victimologia
stats