Opinió27/07/2014

Un document clarificador

i
Joan B. Culla

Ignoro si, tal com estan les coses, la Generalitat pensa atorgar enguany el Premi Blanquerna, aquell guardó que, des del 1993, ha distingit persones o entitats -generalment, espanyoles- destacades per la seva actitud de suport, comprensió o empatia respecte de Catalunya. Certament, hi ha motius per pensar-s’ho. Però, si la decisió fos afirmativa, em permeto des d’ara suggerir que el receptor del premi sigui el manifest publicat el dia 15 a Madrid sota el títol de Libres e iguales ; el manifest i, per descomptat, els seus signants.

Inscriu-te a la newsletter A punt per la campanyaLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

No, no ho dic amb sarcasme, sinó des de la més freda racionalitat. És evident que el text esmentat no expressa cap mena de simpatia envers les demandes polítiques ara com ara majoritàries a Catalunya, tot el contrari. Però, a canvi, clarifica extraordinàriament l’actual debat catalano-espanyol, esborra les mitges tintes, desmunta il·lusòries terceres vies i dissipa les espesses boires de la conllevancia. I bé, ¿no troben que aquest esforç de transparència es mereix un gest d’agraïment?

Cargando
No hay anuncios

Examinem-ho amb algun detall. El manifest en qüestió crida sense embuts a la deslegitimació intel·lectual, política i moral del “secesionismo catalán ”, descrit com a antidemocràtic, egoista i “gravemente reaccionario ”. A partir d’aquí, exigeix a l’Estat una aplicació implacable de la llei, denuncia que “ proliferan maniobras opacas para ofrecer nuevos privilegios [sic] al nacionalismo ”, rebutja qualsevol negociació i convoca els partits espanyols a “un compromiso transversal de unidad de acción frente al secesionismo ”.

Si el text de Libres e Iguales no deixés prou clar el seu caràcter transideològic, de crida a la union sacrée de tots els bons espanyols per preservar l’amenaçada unitat de la seva pàtria, la llista dels primers signants resulta, a aquests efectes, definitiva. Perquè, vejam, què tenen en comú Cayetana Álvarez de Toledo y Peralta-Ramos, XII marquesa de Casa Fuerte, directiva de FAES i diputada al Congrés pel PP, i Nicolás Redondo Terreros, fill i nét de sindicalistes de Biscaia, exsecretari general del Partit Socialista d’Euskadi-PSOE?

Cargando
No hay anuncios

Què comparteix Carlos Falcó y Fernández de Córdova, V marquès de Griñón, terratinent i viticultor, amb Joaquín Leguina, expresident socialista de la Comunitat de Madrid? Què pot cohesionar Carmen Iglesias, comtessa de Gisbert, historiadora àulica i preceptora de l’actual rei Felip VI, amb Jon Juaristi, antic militant d’ETA? Què lliga José María Fidalgo, que quan el 1977 va començar a militar a Comissions Obreres molt abans de liderar-les devia ser també afiliat o simpatitzant del Partit Comunista d’Espanya, amb l’ultraliberal Mario Vargas Llosa, primer marquès de Vargas Llosa i croat de l’anticomunisme? En fi, quina força pot haver arrenglerat junts aquell malalt d’egolatria i histrió de la catalanofòbia que es diu Albert Boadella, i el respectable i digníssim mossèn José María Martín Patino, que l’any 2000 va rebre justament el Premi Blanquerna?

Només hi ha un element que pugui aglutinar aristòcrates i pallassos, columnistes d’El Mundo i l’ Abc, i també d’ El País i La Vanguardia, col·laboradors de la Cadena SER i de la Cope, impulsors i dirigents de dos partits directament competidors com són UPyD i Ciutadans, el músic Ramón Arcusa -la meitat del Dúo Dinámico- i el pobre Adolfo Suárez Illana fent d’espectre del seu pare. I aquest denominador comú intergeneracional i interclassista entre personatges tan heterogenis es diu nacionalisme espanyol, per molts quilos de maquillatge que hi posin al damunt.

Cargando
No hay anuncios

Un nacionalisme espanyol que és perfectament legítim i benvingut al debat... a condició que es reconegui com a tal, i que abandoni les seves ínfules de superioritat intel·lectual i moral sobre el nacionalisme català. En aquest sentit, fóra oportú preguntar a algun opinador local -l’escriptor Javier Pérez Andújar, en concret-, que setmanes enrere s’escandalitzava de la col·lusió d’UGT i CCOO de Catalunya amb la campanya d’Òmnium a favor del dret a decidir, preguntar-li ara què pensa de la coincidència entre l’exlíder de Comissions Obreres, i socialistes històrics, i comtes, marquesos i empresaris, i periodistes d’extrema dreta, en contra d’aquell dret. ¿Aquest no és un acord contra natura? ¿A Espanya no hi ha oligarquia?

En tot cas, i per acabar de clarificar les coses, alguns dels adherits a Libres e iguales han fet manifestacions a la premsa que confirmen la seva coincidència en l’espanyolisme ultrancer i en la negació a l’altre de qualsevol mena de raó. Jorge Martínez Reverte ha escrit -sense cap vestigi de prova- que “ el movimiento secesionista catalán es profundamente antidemocrático, es xenófobo y puede afectar gravemente al sistema de convivencia ”. Per la seva banda, l’exsindicalista José María Fidalgo va declarar que “ al nacionalismo catalán hay que ponerlo en su sitio ”, sense acabar de precisar si el sitio és el patíbul, la presó, l’exili o la clandestinitat.

Cargando
No hay anuncios

Quina gran cosa, la igualtat! Ja ho deia Franco, que quan el 1938 va abolir l’Estatut va explicar que retornava a les províncies catalanes “ el honor de ser gobernadas en pie de igualdad con sus hermanas del resto de España ”.