Correpins i boticlastes 03/12/2023

La perspectiva històrica

2 min
A l'interior de les mines de 'bitcoins'

Aquesta setmana, Christine Lagarde durant una xerrada amb estudiants a Frankfurt va revelar que un dels seus fills va ignorar els seus consells sobre criptomonedes i va perdre gairebé el 60% de la inversió realitzada. A contracor, el seu fill va haver de reconèixer que la seva mare tenia raó amb els advertiments.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aquesta anècdota destaca la popularitat dels actius digitals, sobretot entre la joventut, malgrat els riscos. Resulta que portem uns mesos de pujades, així que tornen a sortir els profetes d'Eldorado digital a enaltir els immensos beneficis que poden reportar les criptomonedes. El bitcoin ha experimentat un augment significatiu del 127% aquest any.

I això em porta a recordar un concepte fonamental en economia: la perspectiva històrica. En finances, la perspectiva històrica es materialitza en el denominat tall temporal, que és la data a partir de la qual calcules variacions percentuals en una magnitud determinada. Per exemple, “l'habitatge a Espanya s'ha revaluat un 34,9% des del 2016” és una afirmació correcta. I és habitual sentir aquesta frase en trobades de familiars i amics. Fins i tot, et diuen la quantitat que han guanyat. El 2016 em van oferir pel pis mig milió d'euros, així que he guanyat uns 150.000 euros en set anys. És cert? Sí, absolutament. El valor patrimonial d'aquesta persona ha augmentat en tal xifra. Ara bé, resulta que aquest pis el va adquirir l'octubre del 2006 i el valor de l'habitatge estava a Espanya un 2,2% per sobre que ara. Així que, en realitat, passats disset anys, encara perd diners i, si hi afegíssim el factor inflació, en termes reals el seu patrimoni té un valor actual de gairebé un -30% del que era el 2006.

Fixem-nos que una persona es congratula d'haver guanyat 150.000 euros quan, en realitat, porta perduda, més o menys, aquesta xifra si posem el tall temporal en el moment de la inversió. Bé, és una manera com una altra d'autoenganyar-se. L'afirmació correcta seria: ja gairebé he recuperat el valor del meu habitatge en euros, ara necessito una revaloració addicional del 30% per recuperar també en valor real.

Amb les criptomonedes, on la volatilitat és molt més elevada, això s'eleva a la màxima potència. Aquestes notícies que parlen de revaloracions de més del 100% des de l'últim any no diuen que, depenent de quan hi entressis, pots estar perdent-hi encara més de la meitat. Esclar que, si vas entrar en bitcoins el 2015, guanyes cent vegades l'invertit.

Conclusió: cal fixar bé els talls temporals i vigilar la volatilitat de les inversions, veient precisament les oscil·lacions que es produeixen amb la màxima perspectiva històrica possible.

Fernando Trias de Bes és escriptor i economista
stats