21/12/2019

El veganisme no és només una moda

2 min
Veganisme moda o ideologia

El creixement del nombre de persones que any rere any opten per ser veganes és una constant que no es pot obviar, una tendència imparable que ja està produint un canvi cultural profund. Encara són una minoria de la població, és cert, i molts són joves que fa un ús intensiu de les xarxes socials, però seria un error pensar que es tracta d’un fenomen puntual. El veganisme ha vingut per quedar-se. Però què vol dir ser vegà? Més enllà del fet de no menjar carn, com fan els vegetarians, suposa no consumir ni portar cap producte d’origen animal, cosa que en fa més un estil de vida que un tipus de règim alimentari. L’antropòleg Francesc Xavier Medina explica que els vegans, de fet, són activistes polítics i, per tant, militants que fan proselitisme d’unes pràctiques que fins i tot els poden resultar difícils i incòmodes d’aplicar, però que porten a terme per convicció.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aquesta causa dels vegans gairebé es confon amb la dels animalistes, tot i que té un aspecte més íntim i personal, i està en línia amb la creixent sensibilitat social en relació a la sostenibilitat del planeta i les recomanacions de reduir el consum de carn per qüestions de salut i també d’ecologia que fa la comunitat científica.

És en aquest context que s’entén que bona part dels vegans, segons els estudis, siguin joves d’entre 15 i 30 anys. És gairebé el mateix col·lectiu que es mobilitza més activament amb els Fridays for Future de Greta Thunberg i que ha fet de la causa del decreixement i la lluita per revertir l’emergència climàtica la seva bandera generacional. En aquest sentit, és un moviment que possiblement anirà creixent i que pot suposar a la llarga un canvi d’hàbits important en el conjunt de la població. No és només un moda i, per això cal analitzar bé què hi ha al darrere.

De moment, però, el cert és que aquest moviment pot provocar friccions en el si de les famílies, especialment quan els que opten pel veganisme són encara adolescents. Molts progenitors temen que aquest canvi brusc en l’alimentació tingui conseqüències en la seva salut, i són conscients que els pot faltar informació per mantenir una dieta equilibrada prescindint de tots els aliments de procedència animal. Els experts en això són contundents: hi pot haver riscos si no es fa amb un assessorament mèdic i un control continuat, però si es compleixen les recomanacions dels professionals és una dieta apta per a totes les edats.

El veganisme és una opció potser extrema i radical, i segurament per això agrada més a la joventut, però marca una tendència, la de reduir el consum de carn i augmentar el de verdures fresques i llegums, una tendència que s’anirà imposant a tots els nivells, tot i que segurament amb més moderació. Per la nostra salut i per la del planeta.

stats