País Valencià 05/03/2013

Les protestes socials centren l'exposició 'Fragments d'un any', elaborada pels fotoperiodistes valencians

Unes fotografies en negre il·lustren tot allò que no ha pogut ser fotografiat a causa del comiat de fotògrafs i la desaparició de mitjans de comunicació

Acn
2 min
La mostra recull l'actualitat valenciana de 2012. / JOSÉ SOLER / ACN

ValènciaLes protestes socials i la "precarització" del fotoperiodisme marquen enguany 'Fragments d'un any' 2012, resum anual de les imatges de la premsa valenciana. El president de la Unió de Periodistes Valencians, Ximo Clemente, ha remarcat durant la presentació que en 10 anys d'e 'Fragments' "la societat valenciana ha canviat moltíssim, passant dels fastos i els grans esdeveniments, a les protestes".

Clemente ha afegit que la crisi afecta també a la professió i en particular als fotoperiodistes amb molts diaris que ja no tenen fotògrafs en plantilla. La mostra denuncia aquesta situació amb imatges en negre per reflectir "aquelles coses a què la crisi ha evitat que un fotògraf arribe o aquells que ja no tenen lloc de treball".

Les protestes i les càrregues policials durant la 'Primavera valenciana', vagues generals i manifestacions en contra de les retallades, els incendis que a l'estiu varen assolar l'interior del País Valencià, imatges de desnonaments o de l'absolució de Francisco Camps per un jurat popular formen part de 'Fragments', el resum anual de les imatges publicades en la premsa valenciana organitzat per la Unió de Periodistes Valencians.

Entre aquest 5 de març i el pròxim 1 de maig , el centre cultural La Nau de la Universitat de València acull aquesta exposició que reflecteix un any de notícies. Enguany, el malestar social es fa present en la major part de les imatges però també la precarietat laboral que també afecta la professió.

Segons el president de l'associació de periodistes valencians, Ximo Clemente, "el denominador comú de les imatges és la protesta" però també "la desafecció dels ciutadans envers els polítics". Una imatge de Rita Barberá en un ple de l'Ajuntament de València netejant el seu mòbil, una altra de l'alcaldessa amb el president Fabra jugant al ping-pong durant la inauguració d'una botiga d'esport o un Camps exultant aixecant el dit en senyal de victòria després de ser absolt formen part d'aquest apartat.

A 'Fragments' no falten tampoc imatges com la polèmica estàtua de l'aeroport de Castelló, l'encallament de dos vaixells davant les costes de València, imatges del món de la cultura o l'esport, com el descens del Vila-real a Segona Divisió o l'entrada del Llevant per primera vegada en la història en una competició europea.

stats