País Valencià 25/04/2013

La manifestació del 25 d'abril demanarà "fets" al govern valencià per reclamar un millor finançament

Entitats, plataformes cíviques i sindicats coincideixen a assenyalar la "situació d'emergència" que viu el País Valencià

Acn
2 min

ValènciaLa manifestació del 25 d'abril, diada en què es commemora l'aniversari de la batalla d'Almansa de 1707 i la derrota de les tropes de l'arxiduc Carles d'Àustria davant Felip V, reivindicarà aquest dissabte un finançament més just per al territori. El coordinador d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, ha presentat avui la mobilització assenyalant que cal passar d'un consens "retòric" en favor del finançament a una reclamació real per part del govern valencià.

En aquest sentit, Gisbert ha remarcat que es tracta d'una doble crida. D'una banda, a la societat valenciana per proposar un model de sortida de la crisi, i de l'altra, al govern valencià, alertant de la difícil situació que travessa el territori. Gisbert ha afegit que el País Valencià es troba en un "moment de cruïlla i d'emergència".

Gisbert ha advertit al govern valencià que cal "una resposta que vaja més enllà de la retòrica i que vaja acompanyada de fets i canvis socials". El coordinador d'ACPV ha dit que si no és així la situació social corre risc de degradar-se i "això tindrà un cost social i electoral" per al PP valencià.

El secretari d'ACPV ha assenyalat que els convocants de la manifestació, tal com s'indica en el 'Manifest de la societat valenciana', donaran suport a la Generalitat Valenciana en la reclamació d'un millor finançament però que "cal el compromís de no transigir amb la demanda, tal com s'ha fet sempre que s'ha millorat el finançament, ja no ens val qualsevol cosa".

En aquest sentit ha advertit que aquesta reivindicació pot ser o bé el punt d'inflexió de la societat o bé "el principi d'un canvi de model polític que s'esgota". Gisbert també ha ofert una "proposta d'aliança i de treball conjunt" a la societat valenciana amb un model de sortida de la crisi "respectuós amb els drets socials i amb la llengua, cultura i identitat del país".

Les entitats convocants de la manifestació, que sortirà dissabte a les 18.00 hores des de la plaça Sant Agustí de València, també han presentat un manifest en el qual responen a la crida que va fer el president Alberto Fabra de consens en favor del finançament i el Corredor Mediterrani. El manifest constata la necessitat però lamenta que no hi hagi concreció.

Els convocants alerten de la situació "d'emergència" que viu el País Valencià amb els índexs d'atur alts i la baixa protecció social i remarquen que cal reivindicar el deute històric per millorar la situació.

El manifest denuncia que els ingressos per càpita que rep la Generalitat Valenciana estan molt per sota de la mitjana estatal, així com la renda per càpita. El text afegeix que la balança fiscal desfasada i l'error en les polítiques de creixement han abocat el País Valencià a la situació actual.

stats