País Valencià 28/01/2022

Segona sentència que obliga la Generalitat Valenciana a indemnitzar els metges per la falta de protecció en la primera onada del covid

Fixa unes compensacions de fins a 6.000 euros, molt menors que les de la primera condemna, que van ser de fins a 49.000

Ara
2 min
Un metge i tres infermeres del CAP Bellvitge es dirigeixen a un domicili, vestits amb la granota de protecció

ValènciaUn jutjat de Benidorm (Marina Baixa) ha dictat la segona sentència contra la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per la desprotecció patida pels metges durant la primera onada de la pandèmia de coronavirus. La primera va correspondre a un tribunal d'Alacant ara fa dues setmanes. Igual com en la primera resolució, la condemna ha fixat unes indemnitzacions per als sanitaris, tot i que de molta menys quantitat, ja que mentre que en la primera sentència les compensacions oscil·laven entre els 5.000 i els 49.000 euros, ara ho fan entre els 2.000 i els 6.000 en funció de si els metges es van contagiar i va ser necessari el seu ingrés hospitalari.

Segons ha informat avui el Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV), la resolució reconeix l'"incompliment" de les obligacions de la conselleria de proporcionar elements de protecció als seus treballadors i fixa que la falta de mitjans de prevenció va suposar un greu risc per a la seguretat i salut dels empleats sanitaris per la seva exposició directa al virus. En concret, retreu a la conselleria haver infringit aquesta obligació "des del coneixement que es tenia de l'existència d'una pandèmia de covid-19 i, especialment, des de la declaració de l'estat d'alarma".

La condemna estableix que Sanitat ha de proporcionar mesures de protecció individual i mitjans de transport adequats, entre els quals solucions hidroalcohòliques, bates impermeables, mascaretes FPP2 i FPP3, ulleres de protecció, guants i contenidors de grans residus, entre d'altres.

L'equip jurídic del CESM-CV està estudiant la viabilitat de presentar un recurs contra la sentència davant el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià perquè consideren que les quantitats fixades per a les indemnitzacions són baixes. De la mateixa manera, també és molt probable el recurs del govern valencià, tal com ja va fer amb la primera sentència.

stats