Política 03/01/2017

L'ANC emmarca en la "normalitat" la crida a portar fanalets independentistes a la cavalcada de Vic

Ciutadans i el PP acusen les entitats de polititzar l'arribada dels Reis però l'Assemblea defensa que és una "iniciativa local" que es fa des del 2012

Laia Vicens / Ara
4 min
Una imatge d'arxiu de la cavalcada del 2014 / ACN

BarcelonaL'ANC ha negat que la crida a portar fanalets independentistes a la cavalcada de Vic "polititzi" l'arribada dels Reis d'Orient i ha demanat emmarcar-ho en la "normalitat" perquè fa quatre anys que es fa. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha assegurat que "no hi ha cap intent de manipular o utilitzar la festa", sinó de "participar-hi i aportar-hi elements de festivitat", a través d'un element com l'estelada, que "forma part de l'imaginari col·lectiu" independentista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sànchez ha defensat que a Vic hi ha la tradició de rebre els Reis amb les atxes i que això "ha mutat" cap als fanalets, de manera que l'ANC i Òmnium d'Osona ja fa quatre anys que organitzen la rebuda dels Reis amb una "decoració específica" del fanalet, al qual s'afegeix una estelada. "No hi ha una crida perquè els nens cridin independència ni tampoc perquè el rei negre obri una pancarta", ha ironitzat Sànchez. Segons el president de l'ANC, l'estelada no és un "element de confrontació política" sinó de "normalitat".

"A Vic són rars, per fer truites trenquen ous i són capaços d'anar a les cavalcades amb fanalets", ha dit Sànchez, irònic, i ha insistit en "l'acte de normalitat" que suposarà portar els fanalets amb l'estelada. Àngels Folch, del secretariat de l'ANC, ha atribuït aquesta "iniciativa local" a una "anècdota". "No som tan ingenus de pensar que portant fanalets aconseguirem treballar pel 'sí' a la independència", ha afirmat.

La polèmica sobre els fanalets va sorgir aquest dilluns al vespre, quan les territorials de l'ANC i Òmnium a Osona van fer una crida a rebre ses majestats d'Orient amb estelades per tal de donar visibilitat a la demanda del referèndum i donar a conèixer les aspiracions independentistes de Catalunya a les terres dels tres Reis.

De fet, l'ANC i Òmnium també animen a afegir a la carta als Reis una república catalana vist que el diàleg amb el govern espanyol no acaba d'arribar a bon port.

En un comunicat, les entitats sobiranistes demanen "especialment als més petits" acudir a la cavalcada de Reis -sobretot a la de Vic, que serà retransmesa per TV3 en directe- amb uns fanalets especials en els quals en encendre'ls brilla una estelada. "Petits i grans, rebem ses majestats Melcior, Gaspar i Baltasar amb la llum del fanalet de l'estelada", diuen en el comunicat. Els fanalets es podran adquirir a la llibreria Anglada de Vic i en una parada que l'ANC instal·larà a la capital d'Osona.

L'ANC i Òmnium fan una crida per rebre els Reis amb estelades i fanalets independentistes

A més, animen a omplir de banderes independentistes les finestres i els balcons del recorregut de la cavalcada, que tindrà lloc dijous a la tarda. "Amb aquesta acció, l'ANC i Òmnium volen seguir ampliant la base social a favor de la independència en un any decisiu per a la República Catalana", afirmen.

Més enllà de Vic, l'ANC de Berga també ha fet una crida a omplir la cavalcada dels Reis de la ciutat amb els fanalets de l'estelada. De fet, aquest proper dimecres 4 de gener han previst organitzar un taller per elaborar els fanalets independentistes de 5 a 8 de la tarda al parc de Nadal 'Juguem Jugant'. L'entitat recorda que des de l'any 2012 fan una crida a assistir a la Cavalcada dels Reis amb estelades.

El Govern respecta la proposta

Tot i que segons fonts governamentals la iniciativa de les entitats no ha agradat al Palau de la Generalitat, la portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat que l'executiu català respecta aquesta iniciativa com ho fa amb qualsevol altre proposta provinent de la societat civil. "El Govern no hi té res a veure", ha subratllat, i ha remarcat que seran els ciutadans els que decidiran lliurement què fer.

Crítiques dels unionistes

Però aquesta iniciativa no ha agradat gens al PP i a Ciutadans, que han acusat les entitats de polititzar una festa eminentment infantil. Un d'ells ha sigut precisament el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que ha dit: "Els Reis Mags són fonamentalment una festa per a nens i també per a pares, i m'agradaria que tots els nens tinguessin una festa de reis com les quals hem tingut tots els que estem aquí".

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que aquest dimarts ha visitat l'aeroport del Prat, ha qualificat de "desafortunada" la crida de l'ANC i Òmnium Cultural i ha assegurat que és fruit de la "desesperació" dels que veuen que l'independentisme perd suport. Segons Millo, mai s'hauria de polititzar una celebració "on els únics protagonistes haurien de ser els nens". "L'únic estel que hauria de brillar el dia de la cavalcada és l'estel d'Orient i això no ho ha d'oblidar ni l'ANC ni ningú", ha reblat.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha considerat que aquesta crida és "patètica" i "lamentable". Rivera, en una piulada a Twitter, ha dit: "Fins a la cavalcada dels Reis Mags en mans dels nens volen ficar els polítics separatistes la seva bandera de divisió... Lamentable".

La líder del partit taronja a Catalunya, Inés Arrimadas, també ha fet una piulada en aquesta línia: "Escoles, TV, associacions, festes populars... i ara la cavalcada de Reis. Lamentable. Necessitem tornar urgentment al seny".

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha anat una mica més enllà i ha acusat les dues entitats de "fanàtiques" i de fer propostes "pròpies de ments mesquines".

Societat Civil Catalana sol·licita a TV3 que suspengui l’emissió de la cavalcada de Vic

A més, Societat Civil Catalana ha adreçat una carta al director de TV3, Jaume Peral, per reclamar-li que la cadena suspengui l'emissió de la Cavalcada dels Reis Mags de Vic després de la polèmica generada. Segons denuncia en un comunicat, les dues entitats volen aprofitar la retransmissió per fer “propaganda separatista mitjançant la instrumentalització política dels nens” i afegeixen que “la repugnant utilització” dels menors “no pot comptar amb la complicitat ni directament ni indirectament de TV3”. En la carta, el president de l’entitat, Mariano Gomà, recorre al Llibre d’Estil de la CCMA per reclamar la suspensió de l’emissió en considerar que no es respecta la diversitat.

Gomà apunta a la carta que el que ANC i Òmnium pretenen seria "una emissió escandalosament propagandística", que "a més d'orientar el pensament dels menors, violentaria clarament la sensibilitat de les famílies que en absolut comparteixen aquests postulats".

stats