Judicialització
Política 29/07/2021

Absolt l'alcalde de Roquetes del delicte de desobediència a l'autoritat l'1-O

La jutge considera que no s'ha acreditat que Paco Gas revés una notificació personal de la resolució del TC

ARA
3 min
Paco Gas a la sortida del jutjat de Tortosa.

BarcelonaLa magistrada del jutjat penal número 2 de Tortosa ha absolt l'alcalde de Roquetes, Paco Gas, del delicte de desobediència a l'autoritat per l'1-O. La jutge ha declarat la nul·litat de la meitat de les proves aportades per la Fiscalia perquè es van presentar fora del termini d'instrucció, i ha absolt Gas perquè no considera acreditat que se li notifiqués personalment la resolució del TC, que dictava aturar el referèndum. La Fiscalia havia presentat com a prova imatges de vídeo de l'1-O extretes de les xarxes socials i el testimoni de quatre agents de la Guàrdia Civil i dos Mossos d'Esquadra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la sentència, que ha avançat l'ACN, la jutge no veu acreditat que l'alcalde de Roquetes, Paco Gas, rebés la notificació de la delegació del govern espanyol a Catalunya sobre la suspensió imposada pel TC i els consegüents "deures" que s'imposava als alcaldes "d'impedir i paralitzar" la celebració del referèndum de l'1-O. Tampoc considera provat que participés en l'obertura del pavelló ni del Casal de la Ravaleta, de titularitat municipal, on es van situar les urnes, ni que facilités el material necessari per a la votació.

La jutge sí que valida que Gas estava entre les persones que eren a l'exterior dels locals i que es va identificar com l'alcalde de Roquetes quan va aparèixer la Guàrdia Civil, i que va fer servir un megàfon per explicar com es podria votar, però no que "podent-ho fer, es negués a desallotjar el local, tancar-lo i recollir el material de votació". Com va sol·licitar la defensa de Gas, la jutge ha donat per nul·les totes les proves que la Fiscalia va aportar després del 7 d'octubre del 2018, termini marcat per a la instrucció, que havia començat el 21 de novembre del 2017 sense comunicar-ho a les parts. La magistrada descarta una sentència condemnatòria perquè les proves practicades i valorades "no destrueixen" la presumpció d'innocència de l'alcalde. La sentència no és ferma i es pot recórrer els pròxims deu dies a l'Audiència Provincial de Tarragona.

L'absolució de Gas se suma a la de l'alcaldessa de Roses, Montserrat Mindan, que al desembre va ser absolta pel jutjat penal número 1 de Figueres. Aquella va ser la primera sentència absolutòria per a un alcalde processat pel seu suport i col·laboració amb el referèndum d'independència del 2017. La Fiscalia l'acusava d'un delicte de desobediència al TC per haver permès la consulta i demanava per a ella una pena d'un any d'inhabilitació. Tot i que inicialment la Fiscalia va assenyalar prop de 700 alcaldes, només es van obrir 78 causes, de les quals 12 segueixen obertes. Mindan (JxCat) va ser la primera a asseure's al banc dels acusats després de ser denunciada per un veí de Roses. Malgrat que el jutge havia arxivat inicialment la causa, l'Audiència de Girona va ordenar reobrir-la i, finalment, va acabar en absolució.

Un mes més tard, en canvi, el TSJC va inhabilitar l'aleshores conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, per desobediència greu arran de la seva participació en el referèndum de l'1 d'Octubre quan era alcalde d'Agramunt i el va condemnar a un any d'inhabilitació i 16.800 euros de multa. El TSJC va considerar provat que Solé va tenir coneixement "directe i personal" de les decisions del Constitucional que advertien de desobediència (al Govern i als membres del Parlament) si aplicaven les lleis aprovades a la cambra catalana en relació a l'1-O i col·laboraven en l'organització del referèndum. Segons la sentència, el conseller va conèixer mitjançant una notificació personal que el Constitucional "li ordenava i li prohibia fer la votació de l'1-O al terme municipal d'Agramunt" i, malgrat tot, va concloure que va col·laborar plenament en la votació.

stats