Política 10/06/2014

L'Àrea Metropolitana compensarà amb 800 milions la Generalitat per les inversions en matèria d'aigua

Es desprèn d'un decret llei de modificació de la norma de l'Àrea Metropolitiana que facilitarà un conveni amb l'Agència Catalana de l'Aigua que ha de permetre impulsar inversions en el sanejament d'aigües el 2015

M.colomer
2 min

BarcelonaLa Generalitat rebrà aquest 2014 800 milions de l'Àrea Metropolitana de Barcelona com a compensació per les inversions fetes pel Govern en matèria de gestió i sanejament d'aigües. La compensació es desprèn d'un conveni que subscriurà l'Àrea Metropolitana amb l'Agència Catalana de l'Aigua en exercici de les noves competències metropolitanes. El Govern ha aprovat aquest dimarts el decret llei de modificació de la normativa de l'Àrea Metropolitana de Barcelona que facilitarà el conveni.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la pràctica, aquest acord consisteix en què set depuradores de l'àrea metropolitana, entre elles la del Prat de Llobregat, passaran d'estar gestionades per l'Agència Catalana de l'Aigua a dependre de l'AMB. Les depuradores seguiran sent públiques, però les gestionarà l'AMB per un màxim de 30 anys.

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha explicitat que amb aquesta aportació de 800 milions significarà "una empenta notable a aquella previsió pressupostària" de 2.300 milions d'ingressos que figuren en el pressupost del 2014 provinents de venda de patrimoni i privatitzacions, entre altres conceptes.

Més inversió el 2015

Segons el Govern, el decret llei busca impulsar un "nou model de proximitat" en la gestió de l'aigua. El portaveu de l'executiu ha afirmat que el conveni permetrà avançar tres anys, al 2015, el pla d'inversions de l'ACA, ara "estabilitzada" després de caure en "pràctica fallida". El conveni tindrà una vigència màxima de 30 anys i, d'entrada, no preveu privatitzacions de plantes depuradors.

Un dels objectius és reduir el deute de l'ACA, que a finals de 2013 era de 990 milions d'euros. Fins ara, el Govern només ha ingressat 50,8 milions dels 2.318 que es va fixar com a objectiu en el pressupost del 2014. Amb aquests 800 milions procedents de les depuradores i els 400 que estima que pot ingressar per la venda d'edificis públics, el Govern haurà cobert la meitat d'aquets ingressos marcats pel pressupost.

stats