Política28/01/2013

El govern de Rajoy prepara una llei per controlar l'acció exterior de la Generalitat, segons 'El País'

Els executius autonòmics hauran d'informar dels seus viatges a l'estranger i de l'obertura de noves delegacions

Ara

BarcelonaEl govern espanyol prepara una nova llei per acotar l'acció exterior dels governs autonòmics, segons informa aquest dilluns el diari 'El País'. L'avantprojecte de la llei d'acció i servei exterior obligarà els governs autonòmics a informar el ministeri d'Afers Estrangers i Cooperació dels seus viatges i actuacions amb projecció exterior. També es controlarà l'obertura de les delegacions a l'estranger. La norma coincideix amb el full de ruta sobiranista d'Artur Mas i amb la voluntat del Govern de reforçar l'acció a l'estranger per internacionalitzar el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons 'El País', el govern espanyol no podrà prohibir a un president autonòmic que vagi a l'estranger, però sí que emetrà "recomanacions", avalant o desaconsellant el viatge. Si no s'atén la recomanació, el ministeri d'Afers Estrangers "podria negar el suport que habitualment presten les ambaixades als presidents autonòmics en els seus desplaçaments a fora", diu el diari.

Cargando
No hay anuncios

L'avantprojecte parteix de la base que les relacions internacionals són competència exclusiva de l'Estat i que les activitats a l'exterior s'han de basar en els principis d'"unitat d'acció" i "lleialtat institucional i coordinació". La llei es podria aprovar durant les pròximes setmanes al consell de ministres després d'un intens debat, "no exempt de tensions, en el si del govern", diu 'El País'.