Política12/04/2019

La Moncloa demana al Consell d'Estat un informe "urgent" per eximir Sánchez de comparèixer al Parlament

El president espanyol, Rajoy i Sáenz de Santamaría estan citats a la comissió del 155

Ot Serra

MadridEl govern espanyol ha acordat aquest divendres demanar un informe amb caràcter urgent al Consell d'Estat perquè es pronunciï sobre la obligatorietat de Pedro Sánchez i Carmen Calvo de comparèixer a la comissió d'investigació del 155 al Parlament, informa l'ACN. L'executiu espanyol vol que aquest òrgan consultiu emeti el veredicte abans del 25 d'abril, tot i que la propera sessió està programada per al dia 30. Fonts parlamentàries apunten a l'ARA que es vol citar Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i Enric Millo aquell dia.

Cargando
No hay anuncios

Pedro Sánchez i la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, també són a la llista de compareixences, per bé que encara no s'ha fixat per a quin dia. El govern espanyol els ho vol evitar i espera que el Consell d'Estat els n'eximeixi, com ja ha fet anteriorment. A la comissió d'investigació de l'operació Catalunya estaven citats Rajoy i l'exministre Jorge Fernández Díaz el 6 de juliol de 2017, però l'organisme va dictaminar que es podien absentar: interpretava que l'article 57 del reglament del Parlament subratlla l'obligatorietat de comparèixer dels funcionaris i autoritats de la Generalitat. A més, considerava que no es dirimien qüestions que fossin competència de la cambra catalana.

Segons la normativa del Parlament, el president de la institució pot derivar a la justícia la negativa d'alguna persona citada a comparèixer a les comissions d'investigació perquè indagui si s'ha d'assumir responsabilitats. Tanmateix, diverses vegades hi ha hagut incompareixences i el recorregut judicial ha estat limitat.