Política 12/04/2019

La Moncloa demana al Consell d'Estat un informe "urgent" per eximir Sánchez de comparèixer al Parlament

El president espanyol, Rajoy i Sáenz de Santamaría estan citats a la comissió del 155

Ot Serra
1 min
Pedro Sánchez durant la reunió de l'executiva del PSOE

MadridEl govern espanyol ha acordat aquest divendres demanar un informe amb caràcter urgent al Consell d'Estat perquè es pronunciï sobre la obligatorietat de Pedro Sánchez i Carmen Calvo de comparèixer a la comissió d'investigació del 155 al Parlament, informa l'ACN. L'executiu espanyol vol que aquest òrgan consultiu emeti el veredicte abans del 25 d'abril, tot i que la propera sessió està programada per al dia 30. Fonts parlamentàries apunten a l'ARA que es vol citar Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i Enric Millo aquell dia.

Pedro Sánchez i la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, també són a la llista de compareixences, per bé que encara no s'ha fixat per a quin dia. El govern espanyol els ho vol evitar i espera que el Consell d'Estat els n'eximeixi, com ja ha fet anteriorment. A la comissió d'investigació de l'operació Catalunya estaven citats Rajoy i l'exministre Jorge Fernández Díaz el 6 de juliol de 2017, però l'organisme va dictaminar que es podien absentar: interpretava que l'article 57 del reglament del Parlament subratlla l'obligatorietat de comparèixer dels funcionaris i autoritats de la Generalitat. A més, considerava que no es dirimien qüestions que fossin competència de la cambra catalana.

Segons la normativa del Parlament, el president de la institució pot derivar a la justícia la negativa d'alguna persona citada a comparèixer a les comissions d'investigació perquè indagui si s'ha d'assumir responsabilitats. Tanmateix, diverses vegades hi ha hagut incompareixences i el recorregut judicial ha estat limitat.

stats