Política29/06/2012

ERC i Amaiur impulsen el dret a l'autodeterminació al Congrés

Les dues formacions sobiranistes creen un grup de treball per aconseguir que Espanya reconegui aquest principi

Joan Rusiñol

Madrid"No veiem per què Mariano Rajoy no pot ser el David Cameron d'Espanya", ha assegurat aquest divendres al matí el portaveu d'Esquerra-Reagrupament-Catalunya Sí al Congrés, Alfred Bosch, durant la presentació del grup de treball que la seva coalició ha creat amb els diputats d'Amaiur. L'objectiu és reflexionar i fer propostes, de forma permanent, per articular un mecanisme que faci efectiu el dret a l'autodeterminació dels pobles que ara formen part de l'estat espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les dues formacions sobiranistes començaran a donar forma a una proposició de llei –que segons fonts dels republicans hauria estar llesta en uns tres mesos– que estableixi "el marc normatiu" per aplicar aquest dret. És a dir, l'acceptació de la convocatòria d'un referèndum perquè, com diu Bosch, "si un poble vol exercir la seva majoria d'edat política i s'inclina per un camí o un altre, ha de ser respectat".

Cargando
No hay anuncios

Ara els dos grups obren la iniciativa a tots els altres partits que s'hi vulguin sumar amb "esperit de consens".

Mirant Europa

Cargando
No hay anuncios

El diputat d'Amaiur i membre d'Aralar Jon Iñarritu ha recordat que aquest és "un tema de democràcia i llibertat que encaixa perfectament a la Unió Europea del segle XXI". De fet, ha lamentat que l'estat espanyol estigui "ancorat en posicions immobilistes i reaccionàries", a diferència d'altres països que no posen traves al dret d'un poble a decidir el seu futur, com Canadà, el Regne Unit o Dinamarca.

En aquest sentit, ha subratllat que el principi autodeterminista no xoca amb la necessitat de més integració europea: "Som dues formacions europeistes i volem un estat independent en el si de la UE amb la mateixa, o tan poca, sobirania com la resta dels estats". Per ell, és evident que una Euskal Herria i una Catalunya lliures haurien de cedir capacitat de decisió a Brussel·les. Bosch ha recordat, a més, que els tractats internacionals que Espanya té subscrits reconeixen aquest dret i que han de ser vinculants.