Així es va gestar el suport de Pujol a Puigdemont

L'expresident es va reunir a la Catalunya Nord amb el líder de Junts just l'endemà de l'anunci d'Elna

4 min
Jordi Pujol, Carles Puigdemont, Pere Aragonès, Quim Torra i José Montilla a la Universitat Catalana d'Estiu

BarcelonaDimecres passat l’expresident Jordi Pujol va voler manifestar de forma pública la seva preferència per Carles Puigdemont el pròxim 12 de maig. “Ara toca Junts. Votaré en Puigdemont”, es va reafirmar en un sopar a Martorell, tot i admetre també la seva "insatisfacció política" perquè ell sempre serà, va dir, de l'extinta CDC. Aquest suport explícit i públic a Puigdemont és nou i es va gestar a través d'un acostament previ entre els dos expresidents. El 22 de març, l'endemà que el líder de Junts anunciés a Elna que es presentaria a les eleccions catalanes per optar a presidir de nou la Generalitat, Pujol va pujar a la Catalunya Nord, acompanyat del seu entorn més proper, i va mantenir una trobada amb Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons diverses fonts consultades per l'ARA, la reunió va ser en una residència privada a la comarca del Vallespir –on Puigdemont viu ara arran de la campanya electoral– i es va organitzar a instàncies de l’expresident Pujol després de conèixer les intencions de Puigdemont. El mateix Pujol va afirmar durant el seu discurs a Martorell que no se sent del tot identificat amb Junts, però que optarà per aquesta formació perquè al seu entendre és el que "s'assembla més" al seu antic partit. És el més similar, va dir, al que "deia i feia ell fa més de quaranta anys", però "posat al dia", malgrat que des de la formació que dirigeixen Laura Borràs i Jordi Turull sempre han volgut marcar distàncies amb Convergència. Tot i que queda lluny el distanciament arran de la confessió de Pujol el 2014 i que ara la majoria de dirigents de Junts consideren Pujol un valor a reivindicar, encara no ho fan obertament les primeres espases en els actes públics.

Segons fonts coneixedores de la qüestió, la trobada va servir a Puigdemont per traslladar a l'expresident quin era el seu diagnòstic de la situació i també li va desgranar el full de ruta de la campanya, des de la seva voluntat de tornar per al debat d'investidura com també de deixar la política si no tenia opcions de ser president. En aquell moment no es va acordar fer cap posicionament públic, sinó que van ser posteriorment els entorns més propers dels dos expresidents els que van escollir la manera de fer-ho: el sopar de Martorell no és innocu, ja que és un feu convergent, de la segona corona de l'àrea metropolitana, que Pujol considera que representa la identitat de CDC. L'alcalde, Xavier Fonollosa, hi governa amb majoria absoluta des de fa anys.

La segona part de Sant Miquel de Cuixà

Aquesta trobada és la segona part d'un procés de retrobament entre Puigdemont i Pujol que va començar l'estiu passat, el 21 d'agost, a Sant Miquel de Cuixà. Fins llavors tots els contactes havien estat telemàtics per l'exili del líder de Junts i limitats sobretot a partir de la pandèmia. L'acte que es va fer a la Catalunya Nord també amb la resta dels expresidents de la Generalitat amb motiu de l’homenatge a Pau Casals va ser el primer pas per recuperar la sintonia. Sobretot pel dinar privat que hi va haver després.

A partir d'aquell moment, Puigdemont va introduir dos temes que són cabdals per a Pujol en els seus discursos –la preocupació pel català i la immigració–, començant pel seu discurs a Brussel·les el 5 de setembre per explicar les seves condicions a la investidura de Pedro Sánchez. De fet, és arran del gir de la política de Junts a Madrid que Pujol veu amb uns altres ulls el partit, segons expliquen fonts coneixedores de les converses, malgrat que Puigdemont defensa que no hi ha hagut cap canvi en el seu posicionament al Congrés després del pacte amb el PSOE.

Amb el posicionament de Pujol, i l'entrada en la campanya de Junts del també expresident Artur Mas -que en les anteriors catalanes va donar suport al PDECat-, el fundador de CDC i el seu relleu al capdavant del partit es tornen a situar al costat de Puigdemont després d'un distanciament polític (que no personal) pels fets del 2017. Un retrobament simbòlic que exemplifica la metamorfosi d'aquest espai polític fins a Junts després de desaparèixer formalment com a CDC l'any 2016.

Ara bé, en aquesta campanya també s'ha constatat la diàspora de l'espai postconvergent, ja que durant aquests dies hi ha hagut altres posicionaments que donen pistes de la dispersió de l'electorat que havia representat Convergència. Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia durant la presidència d'Artur Mas, ha donat suport al candidat d'ERC, Pere Aragonès, pel seu "tarannà" i per ser "bon negociador" –ERC també porta a la llista Carles Campuzano–, mentre que els exconsellers Santi Vila i Miquel Sàmper van deixar-se veure a la posada de llarg de Salvador Illa quan va presentar el seu programa per presidir la Generalitat.

Comiat de la mare de Puigdemont

Ahir dimarts Puigdemont va acomiadar de forma telemàtica la seva mare, que va morir dilluns a la matinada i per aquest motiu el candidat de Junts ha suspès la seva agenda durant dos dies -avui reapareixerà en un míting a Argelers-. "Agraïm les mostres de condol i de suport que hem rebut d'ençà del seu traspàs", va expressar l'expresident a través de les xarxes socials. "Descansa en pau, benvolguda mare", va dir. A la cerimònia, a Santa Maria d'Amer, hi van assistir el mateix Pujol, l'expresident Artur Mas i també el president del Barça, Joan Laporta. A Puigdemont ja se li va morir el pare el 2019 estant a l'exili.

stats