Anàlisi

Per què Junts parla ara de la immigració?

Els factors són múltiples: des de la influència de Pujol o la pressió d'alguns alcaldes a la victòria de l'extrema dreta a Ripoll

2 min
La candidata Míriam Nogueras amb Jordi Turull i Laura Borràs.

BarcelonaFa mesos que Junts ha situat com un dels seus temes clau la qüestió de la immigració. No en parlava el 2017 ni tampoc va ser una qüestió que va marcar la discussió pública les últimes eleccions catalanes, l'any 2021, però, en canvi, ara sí que s'ha convertit en una prioritat per al partit de Carles Puigdemont. Aquest mateix cap de setmana, en el marc del consell nacional, la formació aprovarà tirar endavant una convenció nacional per definir-se en aquesta qüestió i just acaba de pactar la delegació de competències sobre immigració amb el govern espanyol. Però per què ara és un tema important per a Junts?

Influència de Jordi Pujol. Des de sempre la immigració ha sigut un fenomen que ha preocupat Pujol amb relació a la preservació de la "nació", però en les seves darreres intervencions públiques l'ha accentuat, sobretot pel català. Així ho va expressar a l'agost en l'homenatge a Pau Casals amb cinc presidents al monestir de Sant Miquel de Cuixà: va parlar de l'obligació d'"acollir" i alhora de protegir la llengua. Puigdemont li va recollir el guant i, després, en la conferència a Brussel·les sobre les condicions per investir Pedro Sánchez, va incloure la qüestió. Però a Pujol no només el preocupa aquest tema sinó que també l'ocupa: fa uns dies va aparèixer entre el públic d'unes jornades al Cercle d'Economia sobre el fenomen migratori, on hi havia de ponents el conseller Carles Campuzano i el director del Centre d'Estudis Demogràfics, Albert Esteve. Quan van acabar, Pujol va demanar la paraula: "És un debat decisiu, importantíssim, de vida o mort com a col·lectivitat", va afirmar, a més de queixar-se de la poca gent que hi assistia tenint en compte, es va refermar, la seva rellevància.

Victòria de l'extrema dreta a Ripoll. En tot cas, Junts ha començat a parlar d'immigració amb més vehemència des de les eleccions municipals, quan va perdre l'alcaldia de Ripoll enfront de l'extrema dreta catalana de Sílvia Orriols. Junts tenia 8 regidors i va passar a 3, mentre que Aliança Catalana va guanyar les eleccions amb 6 (quatre anys abans en tenia 1). Ara aquest partit pot fer el salt a les pròximes eleccions al Parlament, amb qui Junts pot tenir frontera electoral com a Ripoll.

Visió dels alcaldes. Càrrecs locals de Junts han posat sobre la taula la qüestió de la immigració des del punt de vista de la seguretat. És el cas d'electes concrets al Maresme, que és des d'on Junts va reclamar que s'expulsessin els immigrants en situació irregular multireincidents, però també a Manresa. El secretari general de Junts, Jordi Turull, que se sent especialment lligat als alcaldes maresmencs, ha defensat la seva posició públicament.

Context europeu. La immigració és un dels temes més candents en bona part dels països de la Unió Europea –la darrera polèmica ha estat a França– i serà central de cara a les pròximes eleccions al Parlament Europeu, el mes de juny. De fet, la darrera gran decisió del Parlament Europeu i els estats membres ha estat el pacte immigratori, que ha endurit la regulació sota la influència de l'extrema dreta.

stats