Partits

Junts dona suport als alcaldes que reclamen expulsar els immigrants delinqüents multireincidents

Turull: "Aquest és un país de drets i deures"

ARA
2 min
L'alcalde de Calella, Marc Buch, amb altres batlles de Junts del Maresme

BarcelonaJa va passar a Manresa després d'una baralla multitudinària entre menors d'origen estranger i ara ha passat al Maresme després d'una onada de delictes en diverses localitats: els alcaldes de Junts endureixen el discurs sobre la seguretat i hi afegeixen la immigració. Aquesta setmana diversos batlles d'aquesta comarca feien costat a l'alcalde de Calella, Marc Buch, després que demanés l'expulsió immediata de delinqüents multireincidents que siguin immigrants en una situació irregular. "Si no han vingut a integrar-se i a treballar com fa la majoria de la població, no tenen cabuda a casa nostra", va etzibar dimecres l'alcalde, rodejat de companys de partit en una compareixença recollida per l'ACN. Aquest dijous el secretari general de la formació, Jordi Turull, li ha expressat suport en una entrevista a RAC1: "És una crida a la desesperada". "Aquest és un país de drets i deures", ha asseverat preguntat per si també era partidari d'expulsar els immigrants multireincidents, tot i que també ha remarcat que els problemes a Calella els provoquen una minoria i no "les més de 3.000 persones provinents de fora de l'Estat" del municipi. "No vull fer aiguabarreig amb la immigració, vull parlar del problema de la multireincidència", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els alcaldes del Maresme –Arenys de Mar, Cabrera, Calella, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Pol, Santa Susanna, Tordera i Vilassar de Mar– van denunciar que la manca de Mossos provoca un "sobreesforç" de les policies locals i que en el cas de Calella hi ha un grup que fa anar de corcoll els agents: onze persones porten 216 detencions, segons recull l'ACN. Fonts oficials del partit asseguren que volen impulsar una reforma del Codi Penal per acabar amb la "multireincidència", però eviten parlar de la immigració.

En tot cas, aquest enduriment del discurs dels juntaires es produeix en un moment d'auge de l'extrema dreta a Ripoll, liderada per Sílvia Orriols, amb qui Junts pot tenir frontera electoral. De fet, la líder d'Aliança Catalana va arrabassar l'alcaldia de la capital del Ripollès als juntaires, que van passar de 8 regidors el 2019 a 3 el 2023. Orriols va passar d'un a sis.

Puigdemont reclama les competències d'immigració

Paral·lelament, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont també ha reclamat les competències d'immigració al govern espanyol, tot i que no ho ha vinculat a la seguretat. En la seva conferència del passat 5 de setembre a Brussel·les, l'exiliat va assegurar que Catalunya té "la taxa d’immigració més alta de tota la península, el 16,2%, més de dos punts per damunt de la de Madrid, i no té competències ni recursos per gestionar-la".

stats